Evenimentul Zilei > Actualitate > Surprinzătoarele gheţuri mişcătoare descoperite pe PLUTO. Savanţii avansează o teorie uluitoare
Surprinzătoarele gheţuri mişcătoare descoperite pe PLUTO. Savanţii avansează o teorie uluitoare

Surprinzătoarele gheţuri mişcătoare descoperite pe PLUTO. Savanţii avansează o teorie uluitoare

După lanţuri muntoase şi vaste câmpii îngheţate, sonda americană New Horizons a trimis imagini noi care prezintă vapori în atmosfera lui Pluto şi semne de mişcare ale gheţurilor cu azot şi metan la suprafaţa planetei pitice. Specialiştii spun că planetă are un nucleu dens, înconjurat de un strat gros de gheaţă, ceea ce măreşte posibilitatea existenţei unui ocean lichid sub gheţari.

“La zece zile după ce sonda a trecut cel mai aproape de Pluto, putem spune că aşteptările noastre au fost cu mult depăşite”, a afirmat John Grunsfeld, şef al misiunilor ştiinţifice ale NASA. “Cu gheţurile sale mişcătoare, o compoziţie chimică originală la suprafaţă, lanţuri muntoase şi ceţuri, Pluto are o diversitate geologică extrem de interesantă”, a adăugat el la o conferinţă de presă desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute.

La şapte ore după ce a trecut cel mai aproape de Pluto, în 14 iulie, New Horizons şi-a fixat unul din instrumentele optice pe planeta pitică, ceea ce a permis captarea razelor solare ce treceau prin atmosfera sa. Imaginile arată vapori care se ridică până la 130 de kilometri deasupra solului, o analiză preliminară indicând două straturi distincte, unul de circa 80 de kilometri şi celălalt, de aproximativ 50 de kilometri. “Vaporii sunt un element cheie pentru crearea compuşilor complecşi de hidrocarbon care îi dau suprafeţei lui Pluto culoarea roşiatică”, afirmă Michael Summers, astronom din cadrul misiunii.

Ultimele imagini transmise de New Horizons arată şi semne de mişcări ale gheţii pe suprafaţa planetei pitice, ceea ce indică o activitate geologică recentă – câteva zeci de milioane de ani -, lucru care i-a surprins pe oamenii de ştiinţă. În nordul unei vaste câmpii botezate Sputnik Planum, de mărimea statului Texas, ei au observat indicii foarte clare de mişcare a unei plăci de gheaţă cu metan, azot sau de monoxid de carbon, elemente care se găsesc din plin în această zonă. Aceste mişcări ar putea avea loc şi în prezent, potrivit cercetătorilor. “Astfel de fenomene sunt asemănătoare cu cele observate pe Pământ în cazul gheţarilor”, spune Bill McKinnon, un alt cercetător implicat în misiunea Noew Horizons.

“Toate activităţile observate pe Pluto tind să arate că această planetă are un nucleu dens, înconjurat de un strat gros de gheaţă, ceea ce măreşte posibilitatea existenţei unui ocean lichid sub gheţari”, adaugă el.

New Horizons va continua să transmită datele strânse până la sfârşitul lui 2016. Sonda se află în prezent la 12,2 milioane de kilometri dincolo de Pluto, pătrunzând în centura Kuiper.