Evenimentul Zilei > International > SUPRIZĂ de proporţii: Dă Erdogan ÎNAPOI în Siria?
SUPRIZĂ de proporţii: Dă Erdogan ÎNAPOI în Siria?

SUPRIZĂ de proporţii: Dă Erdogan ÎNAPOI în Siria?

Premierul turc Binali Yildîrîm a anunţat miercuri seara că operaţiunea militară „Scutul Eufratului”, din nordul Siriei, începută acum şapte luni, s-a sfârşit.

Operaţiunea a fost lansată de Turcia la sfârşitul lunii august 2016 pentru a-i combate pe militanţii ISIS dar şi pe kurzii din nordul Siriei susţinuţi de Statele Unite.

Într-un interviu la canalul e televiziune NTV, Yildîrîm a apeciat că operaţiunea a fost un succes, adăugând că orice alte acţiuni militare se vor purta sub nume de cod diferite.

În cadrul operaţiunii „Scutul Eufratului”, armata turcă, ajutată de rebeli sirieni a ocupat o parte a zonei frontaliere din nordul Siriei, iar principalul său succes a fost cucerirea în februarie a oraşului Al-Bab, ocupat de ISIS, în urma unor lupte care au durat peste două luni.

Secretarul de stat american Rex Tillerson se va afla la Ankara joi, unde se aşteaptă să discute cu oficialii turci detalii despre ofensiva pentru recucerirea fiefului ISIS, Raqqa.

Între Statele Unite şi Turcia există tensiuni serioase legate de rolul kurzilor pe frontul sirian: consideraţi aliaţi de către Washington, kurzii sunt inamicii numărul unu ai Ankarei.