Ministrul Tineretului și Sportului a anunțat că zilele următoare va fi elaborat un set de reglementări în baza căruia vor fi reluate jocurile de fotbal din Liga 1.

„Pe 1-2 iunie vom organiza o conferință în care vom prezenta toate regulile pentru repornirea Ligi 1 de fotbal. Joi, la INSP, vom avea o discuție mult mai consistentă în legătură cu aceste scenarii, cu propunerile pe care LPF și FRF le-au avansat deja și vom avea în continuare discuții cu cei doi organizatori de competiții, astfel încât să le avansăm public”, a declarat Ionuș Stroe pentru Digi24.

Ministrul a subliniat că va fi un set foarte complex de reguli, atât de natură medicală cât și sportive, pe care fotbaliștii și staff-urile tehnice va trebui să-l urmeze.

„Va fi un sistem foarte complex de reguli sportive și medicale pentru această competiție. Testarea pentru COVID se va face pentru echipe și pentru toți cei care participă cu 2-3 zile înainte de meci, la fel și pentru ceilalți oficiali, pentru arbitri, pentru delegați, observatori.”, a subliniat ministrul.

Totodată, Ionuț Stroe a declarat că pe stadioane vor fi delimitate trei zone. Cea dintâi, zona de securitate interioară va cuprinde terenul, tunelul de acces și vestiarele, unde vor fi acceptate maximum 100 de persoane. Cea de-a doua zonă, în tribune, va fi organizată pentru transmisiile TV și presă, aici urmând să fie permis doar accesul jurnaliștilor. În al treilea rând va exista și o zonă exterioară destinată personalul de pază.

În prima fază, meciurile se vor disputa fără public. Dacă lucrurile vor evolua într-o direcție bună, a precizat ministrul, se va ajunge și la momentul în care publicul va putea reveni în tribune.

„Din păcate, în faza incipientă, competițiile în România vor fi fără public. Dacă lucrurile evoluează în sens pozitiv, probabil că vom ajunge și în acel moment”, a spus Stroe.

LPF a dat vestea cea bună cluburilor

LPF a comunicat cluburilor, Federației Române de Fotbal și sindicatului fotaliștilor, AFAN, Protocolul de operare în antrenamentele colective şi de reluare a jocurilor oficiale în condiţii speciale. Conform unui comunicat de presă al Ligii, documentul conține toate informațiile necesare privind reluarea campionatului și programul de desfășurare a jocurilor.

„Liga Profesionistă de Fotbal a transmis către Federaţia Română de Fotbal şi către Comitetul Executiv al FRF toate informaţiile necesare privind reluarea campionatului, împreună cu programul de desfăşurare a etapelor rămase de disputat din sezonul 2019-2020 în play-off şi play-out. Totodată, LPF a comunicat şi Ministerului Tineretului şi Sportului acelaşi protocol menţionat mai sus, se arată în comunicatul de presă.

În Liga 1 au mai rămas de disputat un număr de 72 de meciuri, 24 din play-off şi 48 din play-out.