Sunt periculoase friteuzele? Medicii vin cu explicații

Sunt periculoase friteuzele? Medicii vin cu explicațiiSursa Foto: Arhiva EVZ

Friteuzele au crescut în popularitate în ultimii ani. Gadgetul pentru bucătărie este un aragaz foarte mic care folosește aproximativ jumătate din energia unui aragaz obișnuit. Ceea ce face această friteuză este să prăjească mâncarea, eliminând grăsimile.

Popularitatea friteuzelor

Cercetările anterioare au descoperit că prăjirea alimentelor în ulei poate provoca dezvoltarea unor compuși periculoși, cum ar fi acrilamida. Acest compus se formează în anumite alimente în timpul gătirii, cum ar fi prin prăjire.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului, acrilamida poate dezvolta diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul endometrial, ovarian, pancreatic, de sân și esofagian. Prăjirea alimentelor cu aer poate crea compuși nocivi, cum ar fi hidrocarburile aromatice policiclice și aminele heterociclice, potrivit Institutului Național al Cancerului.

Cu toate acestea, medicii cred că dispozitivele populare ar putea face mai mult bine - dacă sunt folosite corect. Dr. Rachel Ward, medic generalist de la Woodlands Medical Center, Didcot, a spus că una dintre „principalele ei preocupări” în acest moment a fost că pacienții nu își pot permite să-și încălzească casele și să se hrănească corect din cauza crizei costului vieții.

„Dacă intenționați să utilizați ofriteuză cu aer ca metodă principală de gătit, asigurați-vă că aveți echilibru în alimentație și obțineți toți nutrienții de care aveți nevoie.” Între timp, dr. Sarah Jarvis, medic generalist și consultant clinic, a spus că friteuzele cu aer pot ajuta oamenii să își gestioneze greutatea corporală.

Cum funcționează friteuza ?

Aparatul funcționează ca un cuptor cu convecție. Aerul cald este creat de un element de încălzire, iar acesta este apoi circulat în jurul alimentelor de un ventilator. Legumele sau carnea pe care le puneți acolo sunt ținute în coș, permițând aerului fierbinte să gătească alimentele.

Folosind o friteuză cu aer, spre deosebire de prăjirea tradițională, puteți obține alimentele crocante și rumenite fără a fi nevoie să folosiți mult ulei - deși ați putea folosi puțin ulei pentru ca mâncarea să nu se lipească de coș, potrivit The Sun.

Ne puteți urmări și pe Google News