Evenimentul Zilei > International > „Sultanul” îşi vizitează „paşalâcul”. Acuzaţii grave: Achingiii lui Erdogan arestează oameni la Chişinău
„Sultanul” îşi vizitează „paşalâcul”. Acuzaţii grave: Achingiii lui Erdogan arestează oameni la Chişinău

„Sultanul” îşi vizitează „paşalâcul”. Acuzaţii grave: Achingiii lui Erdogan arestează oameni la Chişinău

Președintele Recep Tayıp Erdogan vine la Chişinău, în perioada 17-18 octombrie, pentru inaugurarea clădirii Administraţiei Prezidenţiale, restaurată din banii statului turc. Între timp, societatea civilă şi opoziţia acuză conducerea Republicii Moldova că „vinde oameni” Turciei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu başcanul Găgăuziei, Irina Vlah. În cadrul discuţiei, cei doi au analizat vizita președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyıp Erdogan, în perioada 17-18 octombrie. „Potrivit agendei, în cea de-a doua zi a aflării sale în Moldova, oaspetele turc și soția sa vor vizita Găgăuzia”, a declarat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Agenţia guvernamentală turcă pentru Cooperare și coordonare (TIKA) finalizează reconstrucția clădirii Preşedinţiei, avariată grav, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009.

La începutul lunii septembrie, mai mulţi parlamentari europeni au cerut Chişinăului să oprească expulzarea a şapte cetăţeni turci – cadre didactice la liceul Orizont din capitala Republicii Moldova – care au fost reţinuţi de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) moldovean, pe motiv că ar avea legătură cu o organizaţie islamistă, în realitate fiind vorba de reţeaua de şcoli finanţate de către predicatorul Fethullah Gulen, adversarul lui Erdogan. În acelaşi timp, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO a solicitat explicaţii autorităţilor moldovene în legătură cu acest caz. Experţi ai organizaţiei neguvernamentale Promolex au acuzat autorităţile de la Chişinău de încălcarea flagrantă a drepturilor omului.

P.S. La solicitarea Evenimentului Zilei, doi consilieri prezidenţiali de la Chişinău au precizat că preşedintele Igor Dodon, aflat într-o deplasare în teritoriu, nu poate răspunde la întrebările noastre, până la închiderea ediţiei.