Evenimentul Zilei > International > SUA trântesc definitiv ușa tratatului Cer Deschis
SUA trântesc definitiv ușa tratatului Cer Deschis

SUA trântesc definitiv ușa tratatului Cer Deschis

Participarea Statelor Unite la acest tratat s-a încheiat oficial duminică.

Washingtonul anunţase de şase luni că se va retrage din acordul menit să „evite surprizele în mod cooperative”, prin permiterea survolurilor în scop de observare a forţelor armate ale altor ţări.

La tratatul negociat în 1992 participau 34 de ţări, inclusiv SUA şi Rusia, care efectuau zboruri cu avioane neînarmate deasupra teritoriilor celorlalţi participanţi.

Moscova s-a arătat mai interesată de supravegherea aeriană a Europei, nu a Statelor Unite. Prin urmare, retragerea americanilor nu anulează imediat valoarea tratatului.

Luna aceasta, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut asigurări scrise din partea membrilor NATO că nu vor mai comunica SUA datele culese în urma zborurilor de recunoaştere în cadrul tratatului Cer Deschis.

Serghei Lavrov a precizat totodată că bazele americane din Europa nu vor fi exceptate de la observarea aeriană din partea Rusiei.

Oficiali americani au acuzat Moscova de încălcarea tratatului prin interzicerea zborurilor în apropierea anumitor zone, cum ar fi enclava rusă Kaliningrad şi frontiera cu Georgia, precum şi a survolării exerciţiilor militare ruse, potrivit știripesurse.ro.

În luna mai, oficiali de rang înalt din administraţia SUA au precizat într-o discuţie cu un grup restrâns de reporteri că retragerea va respecta termenii tratatului. Unul dintre ei a afirmat că după un proces de revizuire care a durat şase luni „a devenit evident că nu mai este în interesul Americii să rămână parte a tratatului Cer Deschis”, deoarece Rusia încalcă acordul şi îl aplică în moduri care pot contribui la ameninţări militare la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor lor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.