Evenimentul Zilei > International > Se cere intervenţia aliaţilor din NATO în scandalul Franţa-Turcia 
Se cere intervenţia aliaţilor din NATO în scandalul Franţa-Turcia 

Se cere intervenţia aliaţilor din NATO în scandalul Franţa-Turcia 

Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, le-a cerut miercuri aliaţilor din NATO să fie solidari în apărarea libertăţii de exprimare. Mesajul arată ca un reproş voalat la adresa Turciei.

Regatul Unit este solidar cu Franţa şi cu poporul francez după uciderea îngrozitoare a lui Samuel Paty, a declarat Dominic Raab, adăugând că terorismul nu poate şi nu trebuie să fie justificat niciodată.

Aliaţii din NATO şi comunitatea internaţională în general trebuie să fie solidari privind valorile fundamentale ale toleranţei şi libertăţii de exprimare; nu trebuie să le facem niciodată cadou teroriştilor disensiunile între noi, a mai spus şeful diplomaţiei britanice.

Comportamentele agresive ale Turciei ridică problema prezenţei sale în Alianţa atlantică

Problema prezenţei Turciei în interiorul NATO trebuie să fie ridicată cu aliaţii noştri din cauza comportamentelor agresive (ale Ankarei) faţă de ţările aliate, a declarat miercuri fostul preşedinte francez François Hollande.

Ce caută Franţa şi Turcia în aceeaşi alianţă?, s-a întrebat la postul de radio France Info predecesorul lui Emmanuel Macron, amintind că Turcia este un aliat  al Franţei în virtutea prezenţei sale în cadrul NATO. Este vorba de politici agresive ale Turciei faţă de ţări aliate şi care încurajează conflicte armate la porţile Europei. Această chestiune nu poate fi ocolită întrucât, ca urmare a sprijinului american, noi ar trebui să acceptăm un aliat cu astfel de comportamente, a adăugat fostul preşedinte al Franţei.

Erdogaan cere anchetarea celor de la Charlie Hebdo 

Şeful statului turc a reacţionat agresiv după ce săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu. Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam şi imaginile din Charlie Hebdo sunt în mod special provocatoare, unele legând islamul de terorism.

Erdogan l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis imaginile şi cere anchetarea celor de la Charlie Hebdo . Macron a răspuns apărând dreptul de liberă exprimare, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, profesorul decapitat în Franţa după ce a prezentat la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo, informează Agerpres.

Charlie Hebdo a publicat iniţial caricaturi cu profetul Mahomed în 2006 – la fel ca alte ziare sau reviste europene – pentru a apăra libertatea presei după ce publicarea lor de un cotidian danez a provocat furie în rândul musulmanilor. În 2015, săptămânalul francez a fost victima unui atentat jihadist soldat cu 12 morţi, printre care jurnalişti şi caricaturişti.