Evenimentul Zilei > International > Turcia vrea anchetarea Charlie Hebdo. Imaginea cu Erdogan în lenjerie intimă: caricatură abjectă FOTO
Turcia vrea anchetarea Charlie Hebdo. Imaginea cu Erdogan în lenjerie intimă: caricatură abjectă FOTO

Turcia vrea anchetarea Charlie Hebdo. Imaginea cu Erdogan în lenjerie intimă: caricatură abjectă FOTO

Erdogan s-a aflat în prim planul valului de nemulţumire al ţărilor majoritar musulmane după ce Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed.

Turcia va lua toate măsurile juridice şi diplomatice necesare ca reacţie la publicarea în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a unei caricaturi cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri Directoratul pentru comunicaţii al preşedinţiei.

Poporul nostru nu trebuie să se îndoiască de faptul că vor fi făcuţi toţi paşii juridici şi diplomatici necesari privind caricatura în cauză. Bătălia noastră împotriva acestor măsuri nepoliticoase, rău-intenţionate şi jignitoare va continua până la final cu raţiune, dar şi cu hotărâre, indică o declaraţie a organismului menţionat.

Parchetul de la Ankara a anunţat lansarea unei anchete contra conducerii publicaţiei Charlie Hebdo

Caricatura de pe coperta revistei franceze îl arată pe Erdogan îmbrăcat în lenjerie albă, aşezat într-un fotoliu, ţinând într-o mână ceea ce pare o fi o doză de băutură şi cu cealaltă ridicând la spate vălul unei femei care poartă abaya.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Preşedinţia Turciei a condamnat miercuri cu cea mai mare fermitate această caricatură abjectă ce reflectă, în opinia Ankarei, o ostilitate împotriva turcilor şi islamului. Publicarea caricaturii survine după ce la sfârşitul săptămânii trecute Recep Tayyip Erdogan l-a criticat dur pe preşedintele francez Emmanuel Macron, afirmând că acesta are nevoie de un examen psihiatric, ceea ce a determinat Parisul să-şi recheme ambasadorul la Ankara.

Erdogan a făcut apel la boicotarea produselor franceze

Şeful statului turc s-a aflat în prim planul valului de nemulţumire al ţărilor majoritar musulmane după ce Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu. Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam şi imaginile din Charlie Hebdo sunt în mod special provocatoare, unele legând islamul de terorism.

Macron i-a răspuns lui Erdogan spunându-i că apără dreptul la libertate de expresie

Erdogan l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis imaginile. Macron a răspuns apărând dreptul la libertate de expresie, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, profesorul recent decapitat în Franţa după ce a prezentat la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo a publicat iniţial caricaturi cu profetul Mahomed în 2006 – la fel ca alte ziare sau reviste europene – pentru a apăra libertatea presei după ce publicarea lor de un cotidian danez a provocat furie în rândul musulmanilor. În 2015, săptămânalul francez a fost victima unui atentat jihadist soldat cu 12 morţi, printre care caricaturiştii Cabu şi Wolinski, informează Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: