Senatul SUA a adoptat marți legislația ce ar permite victimelor din 11 septembrie să deschidă procese solicitând despăgubiri de la Arabia Saudită, creând o potențială confruntare Senat-Casa Albă, care a amenințat cu veto, scrie Agerpres.

''Având în vedere preocupările pe care le-am exprimat, este greu de imaginat că președintele va semna această lege'', a declarat reporterilor Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, citează Agerpres. 

Saudiţii, însă, neagă implicaţia lor în atacurile din 2001 şi manifestă obiecţii puternice faţă de acest proiect. Conform Reuters, ei ameninţă că vor vinde active americane de până la 750 miliarde de dolari ca represalii dacă devine lege

Proiectul de lege "Justiție împotriva sponsorilor actului terorist" (JASTA) a trecut de Senat prin vot unanim. În continuare, va fi examinat de Camera Reprezentanților SUA unde niciun vot nu a fost încă programat. Dacă devine lege, JASTA ar elimina imunitatea suverană prevenind procesele împotriva guvernelor, pentru țările găsite implicate în atacuri teroriste pe teritoriul SUA. Legea ar permite supraviețuitorilor atacurilor, precum și rudelor celor uciși în atacuri să ceară despăgubiri de la alte țări.

În acest caz, ar permite deschiderea de procese la tribunalul federal din New York, în timp ce avocații vor încerca să dovedească faptul că saudiții au fost implicați în atacurile asupra World Trade Center și Pentagon, adaugă Reuters, citat de Agerpres.