Evenimentul ZileiEVZ SpecialSUA reînvie terorismul islamic ca să-i facă viața grea lui Putin. Urmează o nouă „Primăvară Arabă”?

SUA reînvie terorismul islamic ca să-i facă viața grea lui Putin. Urmează o nouă „Primăvară Arabă”?

SUA reînvie terorismul islamic ca să-i facă viața grea lui Putin. Urmează o nouă „Primăvară Arabă”?
Alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite înseamnă nu numai întoarcerea la putere a arhitecților "Primăverii Arabe", ci și a celor care au încercat de 11 ori în ultimele decenii să se folosească de terorismul islamic pentru a promova interesele americane.

În ciuda eșecurilor repetate, care au dus la masacre uriașe atât pe continentul american, cțt ți în Europa, Africa și Asia, strategii Administrației Biden își încearcă norocul încă o dată.

Noua strategie americană în Siria pare să se bazeze, printre alții, pe Muhammad al-Julani, fost comandant al Statul Islamic în Irak. Jihadistul a fost inclus în 2013, când era deja arestat de americani, pe lista neagră a terorismului internațional chiar de Departamentul de Stat al SUA. Cu toate astea, Muhammad al-Julani a fost eliberat.

Nu a abandonat jihadul. A devenit lider al filialei siriene a al-Qaeda, cunoscut acum sub numele de Hayyat Tahrir al-Sham (fosta Jabhat al-Nusra). În ciuda trecutului său criminal, al-Julani pare să fie considerat astăzi de americani omul lor din Siria. Trimisul special al guvernului SUA pentru Siria atât în ​​timpul administrației democrate, cât și sub cTrump, James Jeffrey a declarat în februarie anul trecut că Hayyat Tahrir al-Sham „la urma urmei, nu a planificat și nici nu a efectuat atacuri la nivel internațional (în afara Siriei) ”și că„ în anumite circumstanțe, liderii săi ar putea deveni interlocutori ai Statelor Unite”.

În opinia lui James Jeffrey, Hayyat Tahrir al-Sham este „cel mai mic rău” dintre diferitele opțiuni din domeniu, un atu al Statelor Unite într-unul dintre cele mai importante locuri din Orientul Mijlociu.

Presa americană încearcă să-i „albească” pe teroriști?

În operațiunea de spălare a imaginii teroriștilor e implicat și sistemul public de radiodifuziune. Gazda programului „Frontline”, Martin Smith, a călătorit în zona Idlib pentru a-i lua un lung interviu liderului jihadist pe capul căruia există încî o recompensă de 10 milioane de dolari .


Maimuța-cyborg se joacă pe computer cu puterea minții! Elon Musk declanșează revoluția implanturilor pe creier


Scopul este clar. Interviul e destinat să=l legitimeze politic pe al-Julani, în încercarea reînnoită de a arăta că există o opoziție moderată caăabilă sî i se opună dictatorului sirian al-Assad.
Dornic să devină omul americanilor, Muhammad al-Julani a răspuns ca la carte interviului. A declarat că regretă că a făcut parte din Al-Qaeda (cu un jurământ de loialitate depus în fața lui al-Zawahiri în aprilie 2013). Mai mult, jihadistul a adus în apărarea sa argumentul că nu a planificat niciodată atacuri în afara Siriei.

Muhammad al-Julani a ajuns până acolo încât a afirmat că jihadul din Siria nu reprezintă un pericol pentru Europa și America, deoarece zona nu este o trambulină pentru jihad în străinătate.

Cât îi privește pe activiștii, jurnaliștii și reporterii pe care i-a trimis la închisoare în Idlib pentru că au îndrăznit să critice gruparea sa, al-Julani declară cî aceștia sunt „spioni ruși” și „ agenți ai regimului „. Plângerile privind tortura, abuzurile sexuale și încălcările drepturilor omului sunt, de asemenea, false. De fapt, al-Julani i-a spus lui Smith că este gata să permită accesul comisiilor pentru drepturile omului în închisorile sale, pentru a le arăta cât de bine sunt tratați deținuții.

Cum a pus SUA bazele terorismului islamic?

Încercarea Washingtonului de a se folosi de islamiști datează din epoca invaziei sovietice în Afganistan (1979-89). CIA a creat, înarmat și instruit așa-numiții „mujahideen” pentru a-i trimite la luptă împotriva Moscovei.
Mulți dintre acești așa-ziși luptători pentru libertate veneau din Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Tunisia, Maroc, Algeria. Ei sunt cei care la sfârșitul războiului din Afghanistan au fondat Al-Qaeda.


Biden, în fața primului mare succes diplomatic! Era momentul să-l întoarcă pe Putin împotriva SUA


Cei care s-au întors în țările de origine au declanșat jihadul intern (Gamaa al-Islamiyya în Egipt, GSPC în Tunisia și GIA în Algeria) declanșțnd o serie de atacuri sângeroase.
Washingtonul a încercat să-i folosească din nou trimițându-i în Bosnia în timpul conflictului cu sârbii (1991-95). Tot americanii i-au îndreptat și spre Cecenia, unde jihadiștii au comis crime inimaginabile, scrie ziarul italian Il Giornale.

Povestea pare, însă, să meargă mai departe. Strategii de la Washington nu s-au descurajat în fața eșecurilor repetate și vor să-și mai ăncerce o dată norocul în Siria. Transformarea teroriștilor în „opoziție politică legitimă” nu este decțt primul pas în punerea în scenă a altor „răscoale populare”.

„Cum se face UE de râs pe scena mondială”. Șefa Comisiei Europene, victima rivalităților de la vârful UE


Accesează: