Editura Evenimentul si Capital

PLĂTIM 13.000 de OAMENI ca să REZOLVE 9 cazuri de DISCRIMINARE anual. „EXPERȚII în EGALITATE de ȘANSE” - RISIPĂ sau strategie ANTIȘOMAJ?

ANES, condusă de Grațiela Drăghici, are 50 de angajați ale căror salarii cumulate depășesc 100.000 lei lunar FOTO: EVZ
Autor: | | 22 Comentarii | 11535 Vizualizari

Companiile și instituțiile publice cu peste 50 de angajați urmează să aibă „experți în egalitate de șanse”, potrivit unui proiect de lege adoptat de cabinetul Dăncilă. În realitate, aceștia nu au obiectul muncii, Consiliul pentru Combaterea Discriminării primind, în 2016, doar nouă sesizări pentru discriminare de gen, dintre care două de la persoane juridice

Prim-ministrul Viorica Dăncilă declara, în deschiderea ședinței de guvern din 8 februarie, că toate persoanele juridice cu peste 50 de salariați vor fi obligate să angajeze un expert în egalitate de șanse. „Vrem ca în România egalitatea de șanse dintre femei și bărbați să fie efectiv asigurată. Cred că acest lucru este foarte important. Ca urmare, vom introduce obligația persoanelor juridice din sistemul public, dar și din sectorul privat, care au peste 50 de salariați, de a avea în structura de personal un expert în egalitate de șanse”, a explicat Dăncilă.

Ea a susținut că prin această măsură, care avea să se materializeze, în aceeași ședință, într-un proiect privind modificarea și completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, nu se urmărește încărcarea „birocrației cu noi funcții”, dar se dorește ca „sarcina experților să fie exercitată în mod activ și util”.

O serie de acte normative pentru implementarea principiului egalității de șanse pe piața muncii au fost emise de-a lungul timpului la nivelul UE. Ariile în care se aplică acest principiu sunt: accesul la încadrarea în muncă, promovarea și formarea profesională, condițiile de muncă și securitate socială

„Va suferi probabil anumite modificări”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, l-a contrazis pe prim-ministru, după ședința executivului, subliniind că, potrivit proiectului de lege adoptat, firmele cu peste 50 de angajați vor avea „posibilitatea”, nu „obligația”, de a avea un expert în egalitate de șanse. La fel și președintele Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Grațiela Drăghici, care a precizat pe contul său de Facebook:

Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 202/2002 vizează cu deosebire reglementarea profesiei de „expert în egalitate de șanse” și „tehnician în egalitate de șanse” și „introducerea posibilității pentru persoanele juridice din sectorul public și din sectorul privat care au peste 50 de salariați, de a avea în structura de personal un expert în egalitate de șanse, sau, un tehnician în egalitate de șanse”.

Totuși, Nelu Barbu nu a exclus varianta ca „posibilitatea” să devină „obligație”: „Fiind vorba despre un proiect de lege adoptat în Guvern, el va merge în Parlament. Acest proiect de lege va suferi probabil anumite modificări”.

4 bărbați, 3 femei și 2 persoane juridice

Toată această tevatură cu folosirea unui salariat pentru a veghea la egalitate dintre bărbați și femei la locul de muncă nu are justificare în viața reală din România, potrivit datelor Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. De exemplu, la solicitarea Evenimentului zilei, CNCD a comunicat că anul trecut a primit doar nouă sesizări privind discriminarea la locul de muncă pe bază de gen, dintre care, culmea, patru depuse de bărbați, trei de femei și două de persoane juridice.

În 2016, au fost 14 reclamații, 3 bărbați și 11 femei, dintre care doar patru s-au dovedit reale. În 2015, CNCD a dezbătut 11 dosare, reclamanții fiind 3 bărbați, 7 femei și o persoană juridică, constantându-se că doar în trei cazuri a fost vorba de discriminare.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI