Miza Gabrielei Firea nu o reprezintă Congresul PSD, ci pregătirea terenului pentru alegerile prezidențiale. Știu că probabil v-ați săturat de scenariul Firea- prezidențiabilul PSD, dar o posibilă candidatură a sa la Președinția României a fost vehiculată frecvent în ultima vreme, laolaltă cu tot felul de date din sondaje care arătau că se numără printre cei mai populari politicieni.

Presupusul conflict cu Liviu Dragnea, victimizarea de tipul: „Se pun bețe în roate primarului Capitalei. Nu pot să rezolv problemele bucureștenilor pentru că guvernele PSD- ALDE nu mă ajută”, încercarea de disociere de PSD – își au logica lor în scenariul previzibil al unei candidaturi la prezidențiale.

Ca o paranteză, acest tip de discurs poate fi folosit și ca o scuză pentru lipsa totală de performanță a Primarului General, chiar dacă, personal, mi se pare incredibil că există cetățeni care rezonează cu aceste argumente ale Gabrielei Firea. Cu alte cuvinte, disputa cu Liviu Dragnea, chiar cu PSD, i se potrivește mănușă, într-o eventuală pregătire a terenului pentru prezidențialele din 2019.

Disocierea de guvernele PSD nu este nouă pentru Firea, chiar dacă în cazurile Grindeanu și Tudose vorbeam despre o complicitate cu Dragnea pentru a schimba guvernele și atacul la foștii premieri venea și ca o justificare a propriilor insuccese la primăria Capitalei, cei doi fiind folosiți pe post de țap ispășitori.

„Reprezentanţii anumitor ministere pun în dificultate activitatea Primăriei Capitalei. Tot ceea ce solicită Primăria Capitalei către Guvern se loveşte ca de un zid. Avem o relaţie mai proastă decât pe vremea tehnocraţilor”, spunea Firea despre Grindeanu, cu vreo lună înainte de penibila moțiune de cenzură a PSD împotriva propriului guvern.

Iar înainte de schimbarea din funcție a lui Tudose, Firea a început să-l atace și pe Dragnea: “ A fost o greșeală lipsa consultării cu noi la nominalizarea premierilor Grindeanu și Tudose. (…)Prea multe orgolii și temeri politice ca motivații pentru blocarea sau stagnarea proiectelor Capitalei”.

Acum, ca și cum ar fi total lipsită de răspundere în privința situației din București, Firea continuă: „Dacă într- un timp rezonabil problemele grave ale Capitalei, care puteau fi rezolvate într-un an și jumătate, nu își vor găsi rezolvare, eu îmi dau demisia din toate funcțiile deținute în partid”.

În 2019 o să se împlinească 15 ani de când PSD a plecat de la Palatul Cotroceni. Foarte mulți și insuportabili ani pentru cel mai mare partid din România. Dincolo de propriile greșeli, Năstase, Geoană și Ponta au pierdut și pentru că nu au luat suficiente voturi de la nehotărâți, din zona de centru a electoratului și s-au lipit de PSD ca timbrul de scrisoare.

Prin crearea unui conflict de genul: „oamenii răi” din guvernele și conducerea PSD nu m-au ajutat să duc la îndeplinire proiectele bucureștenilor, Gabriela Firea vrea nu doar să-și justifice propriile eșecuri dar, în vederea prezidențialelor, să se disocieze de PSD și să încerce să-i atragă pe nehotărâți mai mult decât oricare alt candidat PSD.

Iar maturitatea electoratului va fi testată la prezidențialele din 2019 când o să vedem dacă acest tip de strategie străvezie pentru mulți dintre noi va funcționa.