Pacientul, care a suferit în trecut de anxietate şi în a cărui familie există cazuri de tulburări obsesiv-compulsive, a început să aibă déjà vu-uri persistente încă din 2007, după ce a luat LSD în timpul primului său an de studenție.

Primele episoare durau doar câteva minute, însă uneori acestea putea să fie chiar mai lungi. Pacientul le-a spus oamenilor de ştiinţă că se simte ”blocat într-o buclă de timp”, dar şi că găseşte această experienţă ”înfricoşătoare”, potrivit descoperă.ro.

El nu se mai uită la televizor, nu mai ascultă radio şi nu mai citeşte reviste sau ziare deoarece simte că toate aceste informaţiile îi sunt smulse din memorie. Ca urmare, episoadele de anxietate au devenit mai frecvente.

”Mai degrabă decât sentimentul neliniştitor al familiarităţii, asociat în general cu fenomenul de déjà vu, el spune că reface experienţele anterioare din memorie, nu doar că i se par cunoscute”, precizează cercetători din Marea Britanie, Franța și Canada care au analizat cu minuțiozitate cazul tânărului.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, senzaţia de déjà vu durează foarte puţin şi nu este foarte deranjantă. Singurele persoane care resimt mai intens această senzaţie sunt cei care suferă de epilepsie cu localizare în lobul temporal. La aceşti pacienţi activitatea neuronală este neobişnuită, ei având adesea convulsii.

Analizele tânărului din Marea Britanie nu au indicat niciun fel de afecţiune neurologică, convulsii, tulburări semnificative de memorie sau ale vătămări ale creierului.

Acest caz complică și mai mult pentru cercetători fenomenul de déjà vu care este departe a fi pe deplin înţeles. În general, se spune că ar fi vorba despre o eroare neurologică temporară de procesare a unor informaţii, lăsându-l pe individ cu impresia că a mai trăit acele experienţe. Cercetări anterioare sugerau faptul că senzația de déjà vu apare mai ales în perioade de creativitate intensă, dar, în cazul de față, ea pare declanșată de anxietate, scrie Science Alert.

Sau poate că fizicianul și futurologul american de origine niponă Michio Kaku are dreptate și fenomenul de déjà vu este un simpton al trecerii dintr-un univers în altul.