Monstrul din Caracal, olandezul care a răpit și ucis o fetiță din Dâmbovița, bărbatul care sechestrase doi copii, unul în București și unul în Călărași, transformându-i în sclavi sexuali. Lista este foarte lungă și face babele să-și facă o cruce mare și să scuipe-n sân, psihologii să se piardă-n fraze întortocheate și ziariștii să lase frău liber tastelor când e vorba de ales un titlu.

Azi am găsit o altă informație care mi se pare ieșită din tipar. Un bărbat din Costuleni, județul Iași, își teroriza nevasta cu care e în divorț. Până aici, o știre groaznică, dar obișnuită, din păcate, pentru noi. Din acest punct, însă, povestea se desparte de mocirla cotidiană, pătrunzând mai adânc în tenebre. Pe 1 noiembrie, o femeie a sesizat că apa din fântâna de unde-și lua zilnic apă potabilă avea un miros înțepător.

Nu era prima oară când se întâmpla asta. Pe 8 septembrie, bărbatul aflat în proces de divorț a fost văzut aruncând un lichid suspect în fântână. Oficialii comunei spun că s-au sesizat imediat după ce femeia le-a reclamat faptul. Accesul la apa din fântână a fost blocat, au fost chemați pompierii, care, folosind o pompa electrică, au golit puțul și apoi au fost aruncate pastile pentru clorizarea apei. Probele fuseseră duse la DSP și la IML.

Infestarea apei potabile, cu bunăștiință, cu scopul clar de a ucide este un act de terorism. Putem să țesem cât vrem pe marginea subiectului, de la a căuta explicații sentimentale în durerea bărbatului care-și pierde nevasta până la a contesta capacitatea bărbatului de a discerne, dar încadrarea e evidentă pentru orice om normal. Vă subliniez: bărbatul fusese văzut aruncând substanța pe 8 septembrie, adică acum aproape două luni!

Acum nu se știe dacă e vorba de o faptă nouă sau de un efect al operațiunii de curățare. De fapt, într-un caz în care toate personajele sunt cunoscute, nimeni nu are, totuși, destule date. Ioan Ciobanu, în vârstă de 54 de ani, s-a certat, pe 7 septembrie, cu soția sa, Iulica. Pe fondul supărării, el recunoaște că a aruncat insecticid în fântână, cu scopul clar de a o ucide pe femeie.

După două luni de la comiterea faptei, poliția anunță doar că a deschis două dosare in rem cu acuzația de infestarea apei potabile, că Ioan Ciobanu este suspect, dar liber. Situația cea mai nouă, cea din 1 noiembrie, nu este clară anchetatorilor: a recidivat Ciobanu sau doar au eșuat operațiunile de repurificare a apei.

Cazul ăsta, prezentat aici simplist, are potențialul de a descrie situația reală din România: fără apă curentă, oamenii beau dintr-o fântână, aflată la dispoziția oricărui nebun care ar putea dori să o otrăvească, un bărbat își terorizează nevasta și ajunge la tentativă de omor, sub ochii vecinilor, ai autorităților locale, polițiștii și procurorii deschid nu unul ci două dosare penale pe numele suspectului, dar concret nu se ia nici o măsură.