Evenimentul Zilei > Sport > Steaua – Dinamo, derby-ul de pe islaz
Steaua – Dinamo, derby-ul de pe islaz

Steaua – Dinamo, derby-ul de pe islaz

Fotbalul „foarte mic“ şi-a programat sâmbătă eternul derby. Duelul Steaua Bălcescu-Dinamo Vâlcea s-a încheiat la egalitate.

Un Steaua-Dinamo rămâne derby indiferent de situaţie. Pentru a verifica această axiomă a fotbalului românesc, EVZ a mers sâmbătă în Judeţul Vâlcea, pentru a vedea la lucru vedetele în oglindă ale granzilor: Steaua Nicolae Bălcescu şi Dinamo Râmnicu- Vâlcea, eternele rivale din Liga a V-a. Locul faptei: stadionul comunal din localitatea Nicolae Bălcescu, 180 de kilometri distanţă de Bucureşti.

Din raţiuni obiective (oamenii aveau treabă la câmp), eternul derby s-a amânat pentru ora 17.00. Cu 30 de minute înaintea marii înfruntări, doar un moşneag îşi păştea vacile pe izlazul din spatele „arenei“.

Dinamoviştii erau stelişti

Oaspeţii ajung primii la stadion, cu câteva maşini „şmechere“, avându-l în frunte pe patronul-antrenorul-căpitan al echipei: Raul Cârstoiu, un copil de bani gata ai cărui părinţi au afaceri în Italia. Şeful face declaraţii de-a dreptul şocante: „Eu ţin cu Steaua de mic copil, toţi din echipă suntem stelişti!“.

Din partea gazdelor apare un om mărunţel. E vicepreşedintele, care apucă o găleată cu var şi începe să traseze marcajul terenului. Stelişii se ivesc şi ei într-un final, ţinându-se unii de alţii pe după gât şi făcând zarvă mare. Probabil, un ritual de mobilizare. Liderul şi vedeta echipei, un tip cu burtă şi cu lanţ uriaş la gât, anunţă necazul: „Eu nu joc, bă, că băui aseară şi mă doare capul!“. Patronul, un fel de Gigi Becali mai gras şi mai înalt, îşi face intrarea chiar înainte de începerea jocului, însoţit de forţele de ordine: şeful de post, care îşi impulsionează fiul, numărul 10 la gazde: „Hai, tată, dă şi tu un gol! Cum, te băgară fundaş? Joacă, mă, în atac, că e mai bine!“.

„Bă, arbitre, mor cu tine de gât!“

Meciul începe cu 15 minute întârziere. Cei 22 de jucători aleargă după minge prin iarba care în unele locuri depăşeşte 30 de centimetri. Primul incident notabil necesită intervenţia energică a medicului, un bătrânel cu aer de veterinar.

Partida se încinge după pauză, când gazdele deschid scorul prin Pasoi, în urma unei faze controversate, care declanşează mânia dinamoviştilor. „Bă, arbitre, mor cu tine de gât, mă! Îţi baţi joc de noi“, îi strigă aceştia centralului. Bucei face 2-0, oaspeţii rămân în inferioritate pentru că patronuljucă tor îl scuipă pe arbitru, dar revin în forţă şi reuşesc să egaleze prin Tănase şi Rogojină.

Surpriză, Dinamo n-are răbdare şi sărbătoreşte cu bere, deşi meciul e în plină desfăşurare! Eternul derby se încheie cu un scor echitabil, 2-2, şi cu un firesc meleu în jurul arbitrului, care îl elimină pe căpitanul Stelei şi scapă cu greu din mâinile jucătorilor furioşi.

ULTRAS ÎN ACŢIUNE

„Dacă nu bateţi, vă omor cu paru’!“

Ca la orice derby care se respectă, atmosfera din timpul meciului este una specială. Fanii Stelei n-au întins bannere, ci pături la marginea terenului, aşezându-se ca la picnic, cu seminţe, bere şi suc la îndemână.
 
Mult mai activ e însă nea Costel, un ţăran apărut în stil western, cu şapcă pe cap şi băţ în mână, care ţine să ne liniştească: „Nu bat pe nimeni, tată, sunt cu vaca!“. Se aşază pe o bancă, la marginea terenului, şi-şi impulsionează favoriţii: „Hai, mă, Steaua, mă! Hai, mă, că sunteţi plătiţi de primărie, nu vă bateţi joc!“.

Bătrânul cu băţ îşi pierde cumpătul spre final, când Steaua e în corzi: „Mă, voi băurăţi aseară, de v-aţi ameţit aşa! Hai, mă, Steaua, mă! Hai, mă, că vă omor cu paru’ dacă nu bateţi!“. La rândul său, Sandu Crânguşi, patronul Stelei, se agită ca un leu în cuşcă pe marginea terenului, dând indicaţii arbitrului: „Hai, mă, lasă şi tu o ţâră de avantaj, ce naiba!“.

Dar zadarnic. „Roş-albaştrii“ au plumb în picioare. Meciul se termină cu un egal echitabil.

VEZI GALERIE IMAGINI AICI.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: