Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Toți șefii instituțiilor care au alcătuit Statul paralel, scoși din joc de Kovesi, singura supraviețuitoare din Echipă. Îi vine rîndul să plece?
Toți șefii instituțiilor care au alcătuit Statul paralel, scoși din joc de Kovesi, singura supraviețuitoare din Echipă. Îi vine rîndul să plece?

Toți șefii instituțiilor care au alcătuit Statul paralel, scoși din joc de Kovesi, singura supraviețuitoare din Echipă. Îi vine rîndul să plece?

Potrivit unui unei vești difuzate de întreaga presă, vineri, 16 martie 2018, CSM a trimis la Cotroceni Raportul privind avizul Secției Procurori în cazul propunerii ministrului de Justiție Tudorel Toader de revocare din funcția de procuror șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi. Președintele a declarat în mai multe rînduri că va lua o decizie privind revocarea, numai după ce va primi Raportul CSM.

Raportul CSM a ajuns la Cotroceni.
Sîntem siguri de asta, chiar dacă Administrația prezidențială n-a anunțat că l-a primit, deoarece, în aste vremuri moderne, un plic nu mai e trimis de la o instituție la alta prin cineva care trebuie să meargă pe jos și să se oprească din cînd în cînd pentru a da cu bățul în cîinii de prin mahalale.

Firește, potrivit procedurilor, Raportul va fi dat departamentelor de specialitate ale Președinției, pentru a întocmi un Raport, cel pe baza cărui Klaus Iohannis va decide în chestiunea revocării.
Chiar dacă la Cotroceni ritmul vieții urmează ascultător ritmul vieții lui Klaus Iohannis, ritm căruia i-am putea spune Șontînc-șontîc, procesul declanșat de Tudorel Toader a ajuns în faza finală.
S-au îndeplinit toate procedurile pentru a fi luată, în fine, o decizie în cazul Codruța Kovesi.

cristoiublog.ro din 10 septembrie 2016, publicam sub titlul Codruța Kovesi și-a executat pe mai toți foștii colegi din instituțiile de forță. Au mai rămas cîțiva în picioare. Cine va urma? un comentariu despre instituțiile de forță care au condus România sub forma Statului Paralel încheiat astfel:

„Asistăm la un moment unic în istoria României moderne:
Cei care sub președinția lui Traian Băsescu au fost șefii instituțiilor de forță din România, alcătuind o echipă nu numai la muncă, dar și la petreceri, au fost sfîșiați pe rînd de unul dintre ei:
Codruța Kovesi.

După publicarea dezvăluirilor m-am pomenit cu această fotografie.

Surprinde o poză de grup a mai multor membri ai echipei la o reuniune la Brașov, urmată de o petrecere, înaintea alegerilor din noiembrie 2014:
Alina Bica, procuror șef DIICOT, Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, Gabriel Oprea, ministru de Interne, George Maior, șeful SRI, Tiberiu Nițu, procuror general, Gelu Diaconu, șeful ANAF, Gelu Oltean, șeful DIPI, Petre Tobă, șeful IGP.

Era acum doi ani.
Cum arată poza de tablou azi, 10 septembrie 2016?
Alina Bica, arestată preventiv de DNA pe 22 noiembrie 2014, sub acuzația de abuz în serviciu.
Robert Cazanciuc, plecat din funcția de ministru în 17 noiembrie 2015, după Diversiunea cu tinerii frumoși și liberi.
Codruța Kovesi, pe 6 aprilie 2016 reinvestită în chip sărbătoresc, în genul realegerii lui Nicolae Ceaușescu ca secretar general al PCR, în fruntea DNA, pentru al doilea mandat, după 10 ani de șefie neîntreruptă în instituțiile de forță.
Gabriel Oprea, pe 2 martie 2016, pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu.
George Maior, forțat să demisioneze pe 27 ianuarie 2016.
Tiberiu Nițu, pus acuzare de DNA pe 9 februarie 2016, pentru abuz în serviciu.
Gelu Diaconu, pus sub acuzare de DNA pe 10 februarie 2016 pentru abuz în serviciu.
Gelu Oltean, pus sub acuzare de DNA, pe 29 august 2016, pentru abuz în serviciu.
Petre Tobă, pus sub acuzare de DNA, pe 1 septembrie 2016, pentru abuz în serviciu.

Concluzii:

  1. Toți au fost lichidați politic de DNA, după scenariul Se anunță punerea sub acuzare, demnitarul își dă demisia sau e forțat să-și dea demisia.
  2. Toți sunt acuzați de același lucru: Abuz în serviciu.
  3. Toți au rămas pe drumuri, se confruntă cu probleme materiale ( le-a fost pus sechestru), sunt tîrîți prin anchete și mai ales au fost terfeliți la comandă de Divizia Presă a DNA.
  4. Singura care nu numai că a căzut, dar a devenit cea mai puternică femei din România, cîntată mai ceva ca Elena Ceaușescu, e Codruța Kovesi.
  5. Toți foștii colegi de instituții de forță, cei cu care Codruța Kovesi lucra și petrecea ca la Brașov, au fost măcelăriți de Codruța Kovesi.”

Aceasta era Echipa care petrecea și conducea România.
În textul meu mă ocupam de ieșirea din joc a membrilor Echipei cu care Codruța Kovesi se da în stambă, ca la Brașov, prin petreceri.
Ne putem uita astfel la fotografie cu groaza stîrnită de o persoană precum Codruța Kovesi care nu s-a dat în lături să-și execute colegii de echipă.
Ne putem uita însă și cu melancolia pe care o stîrnește în filosof gîndul suirii și căderii, după principiul Roții celei mari a destinului.
Toți au fost mari și tari și acum nu mai sînt!

Din acest punct de vedere, celor de mai sus trebuie să-i adăugăm pe Sebastian Ghiță și pe Florian Coldea.
De pe 19 decembrie 2017, Sebastian Ghiță – membru de frunte al Echipei, amic cu Codruța Kovesi, coleg de petreceri cu aceasta – a fugit din țară, devenind Fugarul.
Ca și cei amintiți mai sus, și el e o victimă a colegii și prietenei sale Codruța Kovesi.

Pe 17 ianuarie 2017, Florian Coldea a fost trimis în rezervă.
Deși Florian Coldea i-a fost Codruței Kovesi mai mult decît un protector, șefa DNA n-a tresărit indignată la ceea ce ar fi trebuit să fie pentru ea o nedreptate strigătoare la cer. Sînt convins c-a băut o cupă de șampanie, sărbătorind faptul că astfel a rămas singură și prin asta atotputernică din Echipă.

Din Echipa care a condus România sub forma Statului paralel, a rămas pînă azi doar Codruța Kovesi.
Va rămîne ea mai departe ca șefă a unei instituții de forță care a făcut parte din Statul paralel?
Altfel spus, va rămîne ea mai departe singură în fotografie?
Nu peste mult timp vom afla răspunsul.