Evenimentul Zilei > Social > Statul oferă bani acestor categorii de oameni. Suma se ridică la 15.000 de lei
Statul oferă bani acestor categorii de oameni. Suma se ridică la 15.000 de lei

Statul oferă bani acestor categorii de oameni. Suma se ridică la 15.000 de lei

Pe fondul unei acute lipse a forței de muncă, ANOFM încercă să îi încurajeze pe absolvenți și șomeri să își găsească un loc de muncă. Printre măsurile luate se numără și acordarea unor sume de bani pentru cei care se încadrează atât în țară cât și în alt stat membru al UE.

Astfel, ANOFM va acorda șomerilor care își găsesc de muncă prime de insertie, prime de activare, prime de instalare și primă de încadrare. Aceștia pot obține 15.000 de lei și 55 de lei/zi.

În urma unui act normativ prezentat de ANOFM: „șomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 1.000 lei, neimpozabilă”.

Prima de activare nu se cumulează cu prima de inserție (1.500 lei) și nici cu prima de instalare (12.500 lei) și se acordă în două tranșe. Prima tranşă de 500 de lei, la data angajării, urmată de o a doua de 500 de lei, după expirarea perioadei de trei luni de la angajare.

Prima de instalare în valoare de 12.500 de lei poate fi primită de șomerii înregistrați la agențiile de ocupare a forței de muncă și care se încadrează pentru cel puțin 12 luni într-o localitate aflată la mai mult de 50 de km de localitatea în care are domiciliul.

Primă de instalare pot primi și cei care se angajeaza într-un alt stat membru UE sau al Spatiului Economic European pentru cel puțin 36 de luni, în acest caz valoarea primei crește la 15.500 de lei.

Prima de încadrare se acordă pentru pesoanele înregistrate la agențiile pentru ocuprarea forței de muncă ce se angajează cu normă întreagă pentru cel puțin 12 luni, într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul, la o distanță de cel puțin 15 km.

Prima de încadrare poate ajunge până la maximum 55 de lei/zi. Suma se calculează pe kilometru și proporțional cu numărul zilelor muncite.

Această sumă se poate acorda numai pe o perioadă de 12 luni, conform dcbusiness.ro.