Statul ar putea suporta costurile de repatriere a cetățenilor decedați în străinătate. Ce sumă se alocă

Statul ar putea suporta costurile de repatriere a cetățenilor decedați în străinătate. Ce sumă se alocă Repatriere. Sursa foto: dreamstime.com

Potrivit unei propuneri legislative adoptate în Senat, statul român ar putea acoperi costurile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiilor acestora.

Totodată, acest proiect presupune modificarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare și nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate.

5.000 de euro pentru costurile de repatriere a cetățenilor români morți în străinătate

Mai exact, după cum se arată în proiectul de lege, statul va suporta costurile de repatriere în limita a 5.000 de euro, la solicitarea familiei celui decedat.

În plus, s-a prevăzut că sumele care depășesc acest limită să fie acoperite din taxele consulare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul legislativ a fost inițiat de deputatul PSD Alfred Simonis.

Alfred Simonis

Alfred Simonis. Sursa foto: EVZ

Conform expunerii de motive, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă familiile celor decedați în afara granițelor țării este cea legată de costurile de repatriere.

Costurile asociate acesteia sunt extrem de ridicate, poate chiar exagerat de mari pentru mulți dintre cei care lucrează în străinătate.

Multe dintre familii nu reușesc să acopere singure costurile

„Familiile rămase în ţară sunt de multe ori aflate în situaţia de a apela la ajutorul concetăţenilor pentru a reuşi să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri.

De aceea, considerăm că este obligaţia statului să vină în sprijinul familiilor celor decedaţi, prin suportarea cheltuielilor efectuate cu repatrierea, motiv pentru are am iniţiat prezenta propunere legislativă, prin cre stabilim în sarcina statului, acoperirea acestor cheltuieli”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ referitor la repatriere.

De asemenea, se mai arată că statul român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii şi de a se asigura ca aceştia sunt trataţi cu respect şi demnitate.

Proiectul a fost transmis spre dezbatere și vot în plenul Camerei Deputaților, care va da votul final.

Camera Deptuaților

Camera deputaților. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

De asemenea, pe 14 mai, Camera Deputaților a adoptat proiectul care prevede ca fugarii români din străinătate sunt obligați să-și plătească singuri costurile de repatriere.