Paşaport european pentru armele de foc. Românii vor putea ieși din țară cu armele deținute legal

Paşaport european pentru armele de foc. Românii vor putea ieși din țară cu armele deținute legal Ordin de restricţie faţă de vecinii agresivi. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Proiectul care modifică legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Noul proiect are rolul de a simplifica procedurile administrative, de a reduce birocrația și de a spori ordinea şi siguranța publică

Proiect. Cetățenii români pot ieși din țară cu armele deținute legal

Potrivit noului proiect, textul a fost modificat în sensul ca posesorii de permis european să nu mai fie obligaţi să solicite pentru deplasarea în state terţe a încă unui document. Acest document este în prezent o autorizaţie de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale și este oferit de de la acelaşi emitent (Poliţia Română).

Documentul atestă acelaşi lucru, respectiv că este deţinător legal al armelor şi că are drept de deţinere şi port al acestora:

„Paşaportul european pentru arme de foc reprezintă documentul emis la cerere, în condiţiile legii, de autoritatea competentă, care conferă titularului dreptul de a circula pe teritoriile statelor membre, precum şi pe teritoriul statelor terţe, împreună cu armele înscrise în acest document, numai în măsura în care deţinerea, portul şi folosirea acestor arme este permisă în statul în care urmează să călătorească sau, după caz, dacă este autorizat de autorităţile competente ale acelui stat să introducă pe teritoriul său armele respective”, se arată în proiect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pașaport, proiect

Nu mai este necesară eliberarea autorizaţiei de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale

Posesorii paşaportului european pentru arme de foc se pot deplasa şi în state terţe cu armele şi muniţia înscrise în acesta.

Nu mai este necesară eliberarea autorizaţiei de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale sau eliberarea altor documente de către Poliţia Română:

„Autorizaţia de procurare a armelor letale se acordă persoanelor care au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepţia cadrelor militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie din cadrul Ministerului Justiţiei, inclusiv după încetarea raporturilor de serviciu din motive neimputabile, pensie sau demisie”, potrivit sursei menţionate.

Camera Deputaților, proiect

Dreptul de deţinere a armei poate fi acordat doar pentru armele de vânătoare, de tir, de colecţie sau de autoapărare

Dreptul de deţinere a armei conferă titularului posibilitatea de a păstra arma la domiciliul, reşedinţa înscrisă în documentul de identitate şi în locurile utilizate de acesta.

Arma trebuie ținută numai în spaţiile autorizate:

„Păstrarea armei şi muniţiei prevăzute de proiect la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului, precum şi în alte spaţii autorizate în prealabil se face în locuri special destinate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, exceptând armele de apărare şi pază, care se pot regăsi asupra acestuia”, mai indică sursa menţionată.