Republica Moldova strânge șurubul pentru deținătorii de arme de foc. Se pregătesc noi restricții

Republica Moldova strânge șurubul pentru deținătorii de arme de foc. Se pregătesc noi restricții Parlamentul Republicii Moldova. Sursa foto: multimedia.parlament.md

Un proiect de lege ce a fost votat de parlamentarii din Republica Moldova prevede condiții restrictive pentru persoanele care au arme de foc.

În Republica Moldova, un proiect de lege care prevede extinderea listei armelor de foc și munițiilor interzise a fost votat, în lectura a doua, de 74 de deputați. Respectiva inițiativă legislativă a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Interne, cu scopul de a reașeza cadrul normativ existent la prevederile acquis-ului din Uniunea Europeană.

Modificările legislative au fost propuse cu scopul de a preveni utilizarea neautorizată sau ilicită a armelor și pentru a asigura reglementarea eficientă a celorlalte tipuri de arme de foc.

Noi condiții, în Republica Moldova, pentru deținerea armelor de foc și munițiilor

În aceste condiții, lista armelor de foc și munițiilor interzise a fost extinsă cu câteva poziții – arme automate transformate în arme semiautomate; arme semiautomate cu percuție centrală și țeavă scurtă ce permit lansarea a peste 21 de cartușe; arme semiautomate cu țeavă lungă ce permit lansarea a peste 11 cartușe fără încărcare. De asemenea, se vor impune interdicții pentru operațiunile cu încărcătoarele pentru armele de foc semiautomate, care pot conțin mai mult de 20 de cartușe sau mai mult de 10 cartușe în cazul armelor de foc cu țeavă lungă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorii acestui proiect de lege mai propun completarea Legii privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă cu unele noțiuni noi („muniție cu proiectile explozive”, „muniție cu proiectile incendiare”, „muniție cu proiectile perforate”), după cum notează siteul punctul.md.

Infracțiuni înregistrate anul trecut

Altfel, anul trecut, în țara vecină, au fost înregistrate peste 24.000 de infracțiuni, cu aproximativ 2.800 mai puține decât în 2022. Anul trecut, procurorii au condus urmărirea penală în circa 900 cauze legate de violența în familie, fiind înregistrată o ușoară creștere, iar multe dintre infracțiunile comise asupra minorilor au purtat un caracter violent, inclusiv sexual. Astfel, în 2023, peste 300 de minori au fost victime ale infracțiunilor cu caracter sexual. Datele se regăsesc în raportul de activitate al Procuraturii Generale prezentat astăzi în cadrul Adunării Generale a Procurorilor de către procurorul-șef interimar, Ion Munteanu.