Noi condiții pentru eliberarea pașaportului simplu temporar. Procedura va fi simplificată

Noi condiții pentru eliberarea pașaportului simplu temporar. Procedura va fi simplificată

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind noile condiții de eliberare a pașaportului temporar. Propunerea legislativă ar urma să modifice Legea 248/2005. Aceasta reglementează regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Astfel, procedura ar urma să fie simplificată în cazul cețățenilor care aplică pentru un eliberarea unui pașaport simplu temporar.

Condiții noi pentru eliberarea unui pașaport simplu temporar

Propunerea legislativă vizează reglementarea criteriilor pentru eliberarea unui pașaport simplu temporar. După noile reguli, acesta ar urma să fie emis doar în situații excepționale. Concret, documentele ar putea fi eliberate în cazul urgențelor sau, după caz, în situațiile în care cetățenii aflați în străinătate solicită reglementarea şederii/situaţiei juridice în străinătate.

pașaport temporar

Pașaport.Sursa Foto: Arhiva EVZ

Totodată, actul normativ prevede ca  datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular. Acestea vor fi utilizate pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, precum și pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate.

Schimbări legate de eliberarea documentelor în cazul minorilor

Actul normativ aduce schimbări legate de eliberarea succesivă a mai multor paşapoarte simple electronice pentru minori. După promulgarea legii, acestea ar urma să fie eliberate  numai dacă instanţa a stabilit acest detaliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia instanței ar trebui inclusă în cuprinsul hotărârii judecătoreşti sau în cel al ordonanţei preşedinţiale de suplinire a acordului unuia dintre părinţi.

Calatorii, pașaport

Pașaport.Sursa foto: Photo 133188111 © Larichev89 | Dreamstime.com

Eliberarea unui pașaport simplu temporar. Situațiile excepționale vor fi reevaluate

Odată cu noile norme vor fi reevaluate și situaţiile excepţionale, în care cetăţenii vor putea deţine concomitent un paşaport simplu electronic, precum și un paşaport simplu temporar. De asemenea, o altă situație excepțională prevede acordarea a două paşapoarte simple electronice valabile.

„Cetăţenii români pot deţine, concomitent, un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile: a) în situaţiile prevăzute la art.17¹ alin. (1) lit. c), atunci când paşaportul simplu electronic a fost depus pentru obţinerea unor vize; b) în situaţia în care se probează, cu documente, necesitatea deplasării cetăţeanului român în străinătate, în perioada în care paşaportul simplu temporar este depus pentru obţinerea unor vize”, conform proiectului de lege.