“Pandemia de Covid-19 va pune capăt creșterii economice neîntrerupte din Statele Unite. O recesiune istorică este așteptată în 2020 dincolo de Atlantic, provocată de criza de sănătate, care a făcut deja peste 58.000 de morți în țară, bilanț care depășește deja numărul soldaților americani uciși în cele două decenii ale conflictului din Vietnam.

Publicarea, pe  29 aprilie, a cifrelor produsului intern brut (PIB) din primul trimestru și previziunile băncii centrale dau o primă idee despre criză.

“Partea nevăzută a aisbergului”

Dacă analiștii se așteaptă la o scădere cu 4,3% pe an a PIB în primele trei luni ale anului, serviciile pentru buget ale Congresului – CBO, o agenție independentă – sunt mai puțin pesimiste și se așteaptă la o scădere cu 0,9% pe primele trei luni ale anului.

Oricum ar fi, această scădere “va fi partea nevăzută a aisbergului”, a avertizat deja Kevin Hassett, consilierul economic al lui Donald Trump, marți dimineață la CNN. Lunile următoare vor cunoaște asemenea scăderi încât “nu vor semăna cu nimic din ce ați văzut deja”, a adăugat el.

Dimensiunea pagubelor provocate de pandemia de Covid-19 în economia americană nu va fi de fapt vizibilă decât începând din luna aprilie. Un decalaj ce se explică în principal prin faptul că măsurile masive de izolare care urmăreau să lupte împotriva răspândirii virusului au fost luate abia în a doua parte a lunii martie.

Școli, baruri, restaurante, magazine și instituții considerate neesențiale au fost nevoite să ia o pauză în activitate și în cinci săptămâni, peste 26 de milioane de persoane s-au înscris la șomaj. O cifră record.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE