Evenimentul Zilei > Actualitate > Update. Arafat a anunțat noile decizii. Condiții speciale pentru zonele turistice
Update. Arafat a anunțat noile decizii. Condiții speciale pentru zonele turistice

Update. Arafat a anunțat noile decizii. Condiții speciale pentru zonele turistice

Starea de alertă, în actualul context epidemiologic, va fi prelungită pentru următoarele 30 de zile, însă guvernul interimar nu poate schimba foarte multe din măsurile adoptate deja.

Update 19:05. Raed Arafat i-a rugat pe cetățeni să se gândească la famiile lor când iau o decizie care ar încălca restricțiile impuse de autorități. De asemenea, Arafat a anunțat că starea de alertă se prelungește pentru încă o lună.

„Propunerea este de prelungire a stării de alertă. Se adaugă o singură condiție: activitatea pe pârtiile de schi se desfășoară, dar cu anumite condiții. Dacă o cabină are capacitatea de 20 de locuri, probabil în cabină vor intra doar 10 persoane.
Toate măsurile care au fost până acum, rămân valabile. Cu excepția piețelor, care deja au fost redeschise. Ne vom axa mai departe pe luarea măsurilor la nivel local. De Sărbători, gândiți-vă la sănătatea voastră și a celor dragi, încercați să limitați numărul celor pe care îi vedeți în această perioadă.

Pârtiile vor fi deschise, dar se respectă regulile care sunt în vigoare. Și la hotel, și la restaurant. Nu vor exista petreceri în stradă, dacă vorbim de sute și mii de oameni. Românii trebuie să înțeleagă că aceste decizii sunt făcute pentru a nu răspândi virusul. Cei care vor intra în contact cu mai multe persoane, se pun în pericol și pe ei, și pe cei din familie. Se poate ieși în perimetrul locuinței”

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, ia parte la ședința Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă unde se va hotărâ ce măsuri vor fi adoptate, în viitoarea ședință de guvern pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Cu puțină vreme înainte să ia parte la întrunirea CNSU, Nicolae Ciucă a declarat că în viitoarea şedinţă de Guvern urmează să fie adoptată o nouă hotărâre pentru prelungire a stării de alertă, pentru încă 30 de zile, în care vor fi menținute măsurile și indicatorii stabiliți în cea precedent.

„În această după-amiază va avea loc şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, este o analiză la nivelul Comitetului de specialitate, care analizează toate aceste aspecte care vor determina decizii la nivel guvernamental”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Premierul interimar a precizat că, potrivit legii, guvernul pe care îl conduce nu poate lua foarte multe măsuri prin care să modifice prevederile cu privire la starea de alertă care sunt deja în vigoare.

Ceea ce înseamnă că sărbătorile de iarnă se vor desfășura sub spectrul restricțiilor, iar formarea unor grupuri numeroase nu va fi valabilă. 

„Ceea ce vă pot spune este că Guvernul interimar pe care-l conduc în acest moment nu poate să ia decizii care să modifice foarte mult prevederile stării de alertă în care ne găsim. Ca atare, în următoare şedinţă de Guvern vom adopta o hotărâre de guvern în care prelungim starea de alertă cu măsurile şi indicatorii prevăzuţi în cea precedent”, a declarat Nicolae Ciucă.

Care este situația din București

În acest context, premierul interimar a făcut referire la situația din București, unde a crescut foarte mult numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

„Zilele trecute au fost 1.900 (de cazuri – n.red.), în discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Sănătăţii şi cu cei care se ocupă de problemele pandemiei, în acest moment se pare că avem o problemă foarte serioasă la nivelul Capitalei. Sunt măsuri care trebuie discutate la nivelul autorităţilor locale şi împreună cu Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Ca atare, în ansamblul măsurilor care s-au luat la nivel naţional, sperăm ca, pe baza procedurilor deja stabilite, la nivelul municipiului Bucureşti să fie luate măsuri în consecinţă, a precizat premierul interimar, Nicolae Ciucă.