Spion prins de Serviciile ucrainene. Dădea informații rușilor

Spion prins de Serviciile ucrainene. Dădea informații rușilor Spioni. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei au descoperit un spion, persoană activă în Serviciul de Grăniceri de Stat; aceasta a lucrat cu rușii și a colectat informații despre armata ucraineană de la granițele de nord ale regiunii Volyn.

Spion prins de Serviciile ucrainene. Oferea informații rușilor

Persoana în cauză, care a fost comandant al unui departament al unuia dintre detașamentele de frontieră din Volyn, a fost recrutat de la distanță de ofițerul rus FSB Alexei Dobryțky, care se află în regiunea Lugansk.

În timp ce lucra în Donbass, comandantul departamentului Serviciului de Grăniceri de Stat a intrat în atenția invadatorilor ruși. A fost apoi mutat la una dintre unitățile detașamentului de frontieră din regiunea Volyn și, în același timp, a fost angajat de serviciul rus de informații, devenind astfel spion.

În conformitate cu ordinele rușilor, „cârtița” a monitorizat locațiile zonelor fortificate, a raportat numărul de trupe ucrainene care protejează granițele cu Belarus și a transmis toate aceste informații forțelor de securitate ruse. În plus, trădătorul avea intenția de a dezvălui inamicului locația exactă a depozitelor de arme și muniții ale Forțelor Armate ucrainene care se află în zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă sarcinile vor fi îndeplinite, ocupanții au promis că îl vor „evacua” pe teritoriul Rusiei și îl vor plasa în grupurile de ocupație ale Federației Ruse”, a subliniat SBU.

L-au reținut în apropierea locului de muncă de către ofițerii de contrainformații în ultima etapă a operațiunii speciale de capturare a „cârtiței”.

Spion

Sursa: Jackethead | Dreamstime.com

Probleme similare sunt și în Republica Moldova

Fostul deputat Iurie Reniță afirmă că rețeaua de agenți secreți ai serviciilor rusești precum FSB sau GRU funcționează impecabil la cel mai înalt nivel. El a vorbit despre generalul Igor Gorgan, pe care l-a acuzat de a fi „conservă” a spionajului militar GRU.

„Dacă Rusia recruta de jos, până acum, acest caz demonstrează că această caracatiță a ajuns la cel mai înalt nivel”, a declarat Iurie Reniță la emisiunea „Întreabă Ghețu”, de la TV8.

În plus, fostul deputat a susținut că acordarea titlurilor de general ar trebui făcută printr-un filtru mai riguros pentru a se asigura că cei care ocupă funcții importante și au acces la informații care ar putea fi utile inamicului nu trădează interesele statului.

Reamintim că generalul Igor Gorgan, șeful Statului Major al Armatei Naționale a Republicii Moldova, a fost acuzat de furnizarea de informații secrete serviciului militar rus de spionaj, potrivit unei anchete făcută de publicația The Insider.

În aprilie 2022, după invazia masivă a Ucrainei de către Rusia, Gorgan și Makarov au început să comunice deosebit de activ. Întâlnirile lor private au avut loc în principal în cafenelele sau excursiile de pescuit din Chișinău. Sursa afirmă că Igor Gorgan a furnizat frecvent informații despre situația politică internă a națiunii vecine, precum și informații despre vizitele oficialilor Ministerului Apărării al Ucrainei care au achiziționat echipament militar și obuze din Republica Moldova pentru forțele armate ucrainiene.