Ucrainenii pot lovi cu rachete americane teritoriul rusesc

Ucrainenii pot lovi cu rachete americane teritoriul rusesc Sursa foto: Wikipedia

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a nuanțat în răspunsul său la o întrebare pusă de un jurnalist, limitările pe care Ucraina trebuie să le respecte, atunci când lovește ținte din Rusia cu rachete americane.

Nu sunt modificări în politica SUA

La ultima conferință de presă, Patrick Ryder declara că Statele Unite nu și-au schimbat în niciun fel politica în ceea ce privește lovirea unor ținte din Rusia cu rachete americane ATACMS.

„În ceea ce privește armele cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS, nu s-au făcut modificări în ceea ce privește politica de utilizare a armelor primite din SUA de către Ucraina”, a spus el ca răspuns la o întrebare conexă, în cadrul ultimei conferințe de presă pe care a susținut-o în fața jurnaliștilor.

Până acum, însă, folosirea armelor americane era limitată doar la zonele rusești din apropierea regiunii Harkov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a confirmat pe 31 mai, că președintele Joe Biden a fost de acord cu atacurile cu arme americane pe teritoriul Rusiei. După cum a susținut Blinken, vorbim doar despre zonele Rusiei de lângă Harkov. Totodată, nu a exclus ca raza de atacuri ale armelor americane pe teritoriul Rusiei să crească.

La rândul său, guvernul german a declarat că armele germane pot fi folosite de Ucraina „pentru a se proteja împotriva atacurilor” Rusiei, în regiunea Harkov.

O altă nuanță, cu privire la țintele ce pot fi lovite cu rachete americane

Precizările lui generalului maior de aviație Patrick Ryder, din cadrul ultimei conferințe de presă, indică o schimbare de politică, cu privire la acest subiect, care pare a nu fi doar de nuanță, cum lasă să se înțeleagă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, transmite Reuters.

Potrivit acestuia, în prezent, politica SUA cu privire la utilizarea armelor sale se concentrează „pe răspunsul de contrabaterie”. Acesta spunea că forțele ucrainiene ar trebui să dispună de „capacitatea de a putea să riposteze, atunci când se trage asupra lor. Acesta este elementul pe care se concentrează în mod real această politică (...) întrucât vedem forţe ruse trăgând de peste graniţă, iar Ucraina trebuie să aibă capacitatea de a putea trage asupra acelor forţe terestre, folosind muniţii furnizate de SUA”, a spus Ryder.

Patrick S. Ryder

Patrick S. Ryder. Foto: Facebook

Declaraţia sa nu este altceva decât ecoul comentariilor din această săptămână ale lui Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

„Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bun-simţ. Dacă Rusia atacă sau este pe punctul să atace de pe teritoriul său Ucraina, atunci este absolut normal să permitem Ucrainei să lovească drept ripostă forţele care o lovesc de dincolo de frontieră'', a afirmat Sullivan la postul PBS.

Loviturile cu rachete americane nu sunt făcute de personal ucrainean

În prezent nu există o unitate între țările occidentale în problema restricțiilor privind utilizarea armelor lor în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a remarcat pe 28 mai că selecția țintelor și misiunile de zbor pentru sistemele moderne de lovire sunt efectuate de la distanță sau automat „fără nicio prezență a personalului militar ucrainean”. Acest lucru este făcut de cei care produc și furnizează astfel de sisteme Ucrainei, a subliniat Putin. El a avertizat că țările NATO trebuie „să fie conștiente cu ceea ce se joacă”.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat la 31 mai că armele cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei sunt deja „controlate direct de personalul militar al țărilor NATO” și că astfel de acțiuni ar putea fi un motiv pentru lovituri de răzbunare.