AmCham România avertizează: Fără reforme structurale, România riscă să rămână în impas bugetar

AmCham România avertizează: Fără reforme structurale, România riscă să rămână în impas bugetarAmchamSursa foto: AmCham Romania / Facebook

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) a emis un semnal de alarmă cu privire la măsurile fiscale anunțate de Guvern și implementarea lor într-un termen extrem de scurt. Reprezentanții mediului de afaceri subliniază că lipsa unei consultări transparente și a unor analize de impact riscă să agraveze dezechilibrele economice și să afecteze încrederea investitorilor.

AmCham România critică anumite măsuri fiscale ale guvernului

Într-un comunicat oficial, AmCham România și-a exprimat îngrijorarea față de noile măsuri fiscale, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025. Printre acestea se numără:

  • Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară.
  • Majorarea cotei de impozit pe dividende de la 8% la 10%.
  • Reducerea plafonului de venituri pentru microîntreprinderi, de la 500.000 de euro la 250.000 de euro în 2025, și la 100.000 de euro din 2026.

Mediul de afaceri acuză guvernul de lipsă de consultare și de analiză a impactului acestor măsuri asupra economiei și asupra investitorilor. "Adoptarea acestor măsuri fără o consultare prealabilă generează un climat de incertitudine economică și poate descuraja investițiile esențiale pentru o creștere sustenabilă", se precizează în comunicat.

FMI, nemulțumit de noile măsurile fiscale ale Guvernului Ciolacu. Se cer noi taxe

Taxe noi. Sursa foto: Pixabay

Necesitatea reformelor structurale

AmCham avertizează că, deși este imperativă corectarea dezechilibrelor bugetare, soluțiile actuale par să se limiteze la restrângerea cheltuielilor, fără inițierea unor reforme structurale esențiale. "Fără un efort concertat pentru optimizarea cheltuielilor și modernizarea administrației publice, România nu poate depăși impasul bugetar actual", afirmă reprezentanții organizației.

Totodată, aceștia subliniază importanța unui dialog transparent cu mediul de afaceri, care să permită elaborarea unor măsuri sustenabile. AmCham România atrage atenția și asupra contextului economic global, marcat de semnele unei crize economice, care amplifică riscurile resimțite pe plan intern.

Contribuția AmCham la economia României

Camera de Comerț Americană în România reunește peste 570 de companii, cu investiții de peste 30 de miliarde de dolari și o cifră de afaceri cumulată de 65 de miliarde de euro. Companiile membre AmCham România generează peste 250.000 de locuri de muncă, având un impact semnificativ în 32 de sectoare economice, de la energie și sănătate, la educație și digitalizare.

AmCham România a fost un partener constant al autorităților în promovarea priorităților economice și în consolidarea relațiilor economice dintre România și SUA. În ultimii 30 de ani, organizația a pledat pentru politici economice predictibile și pentru un mediu de afaceri favorabil investițiilor.

AmCham România face un apel la acțiune

AmCham România solicită Guvernului să prioritizeze dialogul cu mediul de afaceri și să implementeze măsuri care să susțină creșterea economică și atragerea de investiții pe termen lung.

Reformele structurale, digitalizarea administrației și eficientizarea cheltuielilor publice sunt esențiale pentru a evita un nou impas bugetar.