Cum să fim mai fericiți în 2025. Putem evita tristețea foarte ușor
- Emma Cristescu
- 2 ianuarie 2025, 14:56
Oamenii de știință au explicat cum putem să fim mai fericiți în 2025. Ei ne recomandă să ne petrecem timpul alături de oamenii dragi. Prietenia aduce beneficii tuturor vârstelor, dar și multă fericire. Aceștia îi sfătuiesc pe cei vârstnici să fie deschiși și să își facă prieteni noi.
Cum să fim fericiți în 2025
Chiar dacă adulții în vârstă pot întâmpina obstacole în a cunoaște oameni noi, ei nu trebuie să își piardă speranța. Menținerea prieteniilor de calitate aduce beneficii nu doar psihologice, ci și cognitive și fizice.
Compasiunea este o fundație bine cunoscută a prieteniei adevărate. Derivată din latină și însemnând „durere împărtășită”, această empatie ne ajută să formăm conexiuni puternice atunci când prietenii noștri au nevoie de ajutor. Cu toate acestea, există o stare opusă, dar la fel de importantă – „confelicitatea”, așa cum a scris David Robson.
Cu sensul de „fericire împărtășită”, aceasta este un aspect subapreciat al relațiilor sănătoase și ar putea fi la fel de crucială ca și compasiunea. Oamenii de știință au spus că cei care își susțin prietenii și se bucură pentru ei sunt mai fericiți.
Voluntariatul are efecte benefice
Studiile au arătat că voluntariatul poate avea efecte benefice chiar și asupra unor afecțiuni grave, precum durerea cronică și depresia. Un studiu din 2002 a demonstrat că voluntarii care ajutau alte persoane cu dureri cronice au experimentat o scădere a intensității durerii în timpul activităților de voluntariat. Cei care îi ajutau pe ceilalți erau mult mai fericiți și împliniți.
Alte sfaturi oferite de oamenii de știință
Cercetările mai arată că implicarea în poveștile strămoșilor poate avea efecte psihologice semnificative. Susan M Moore, profesoară emerită de psihologie la Universitatea Swinburne din Melbourne, a constatat că persoanele care cunosc mai multe despre istoria lor familială sunt mai mulțumite și au un nivel mai ridicat de bunăstare. Participarea activă în cercetarea arborelui tău genealogic poate aduce multe beneficii.
În timpul zilelor reci și întunecate de iarnă, o cafea poate oferi creierului și corpului un impuls de energie esențial, dar vine și cu multe dezavantaje. Consumul de cofeină ne face să ne simțim mai alertați, deoarece este absorbită rapid în sânge, unde concurează cu adenozina (nucleozidă dintr-o moleculă de adenină și o pentoză, dexonline - n.r.), o substanță chimică care provoacă oboseala.
Cercetătorii sugerează ca ultima doză de cofeină să fie consumată cu opt ore și 48 de minute înainte de a merge la culcare. Ei au constatat că cei care consumă prea multă cafea sunt mai agitați și mai triști, potrivit BBC.