Evenimentul Zilei > Social > Cât durează dragostea? Un nou studiu arată secretele unei relații lungi și fericite
Cât durează dragostea? Un nou studiu arată secretele unei relații lungi și fericite

Cât durează dragostea? Un nou studiu arată secretele unei relații lungi și fericite

Un studiu realizat pe persoane trecute de vârsta de 50 de ani, care erau căsătoriţi, în medie, de 21 de ani şi care susţineau că încă se mai iubesc nebuneşte a fost realizat cu scopul de a afla cât durează dragostea. Rezultatele au arătat că dragostea durează mai mult de trei ani, contrar spuselor psihologilor.

Creierul fiecărui individ care a participat la studiu a fost scanat în timp ce acesta se uita la o fotografie în care era surprinsă jumătatea lui.

Rezultatele au fost contrare a ceea ce spuneau psihologii privitor la sentimentul intens de iubire romantică şi anume că dragostea durează doar 18 luni, cel mult trei ani.

Mai exact, specialiştii au descoperit că la fel ca la nivelul creierilor oamenilor de vârstă mijlocie s-a constatat acelaşi nivel de activitate cerebrală ca în rândul tinerilor îndrăgostiţi.

O relație îndelungată se bazează pe comunicare

Cu toate acestea, a existat o mică diferenţă între cele două grupuri. Astfel, în rândul îndrăgostiţilor de vârstă mijlocie regiunile din creier asociate cu anxietatea nu mai erau activate, în schimb, activitatea era crescută în zonele asociate cu starea de calm.

Se spune că acele căsătorii care durează şi care sunt fericite se bazează pe comunicare, valori împărtăşite, un sistem de susţinere solid, alcătuit din prieteni şi familie, certuri corecte şi determinare.

Într-un alt studiu realizat de Marcel Zentner, de la Universitatea din Geneva, s-a constatat că relaţiile de cuplu fericite nu se bazau pe trăsăturile comune de personalitate ale partenerilor, ci pe menţinerea unei „iluzii pozitive”.

Mai exact, se pare că partenerii vor continua să se simtă atraşi unii de alţii şi să se admire atât timp cât vor găsi mereu lucruri de apreciat unul la celălalt şi cât de vor gândi pozitiv unul la altul, potrivit timpul.md.

Durata medie a unei relații în România

Un studiu realizat la Cluj arată durata medie a unei relații în România. Astfel, o relaţie de iubire în România durează, în medie, opt ani și nouă luni, în cazul femeilor şi nouă ani și cinci luni în cazul bărbaţilor şi se sfârşeşte de regulă, cu un divorţ.

Deşi simt că traversează o criză în relaţie, 86% dintre români nu apelează la terapie de cuplu, iar dintre cei 14% care au accesat serviciile unui psihoterapeut, au făcut-o abia după doi sau trei ani de conflicte, potrivit alephnews.