Calendar Ortodox, 2 ianuarie. Sfântul Serafim de Sarov. Zi de mare sărbătoare
- Emma Cristescu
- 2 ianuarie 2024, 06:45
Calendar Ortodox. În calendarul creştin ortodox, Sfântul Serafim de Sarov este sărbătorit la 2 ianuarie. Credința în Hristos l-au vindecat de o boală grea. Astăzi, creștinii pot să rostească o rugăciune puternică.
Calendar Ortodox. În calendarul creştin ortodox, Sfântul Serafim de Sarov este sărbătorit de două ori, la 2 ianuarie, dată la care sfântul a trecut în veşnicie, şi în 19 iulie, ziua sa de naştere, precum şi ziua când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă, în 1903.
El a fost grav bolnav, mai exact de hidropizie, o suferință în urmă căreia întreg trupul se umflă din cauza reținerii apei din corp, dar credința și rugăciunea l-au vindecat. Canonizarea sa a avut loc în prezenţa familiei imperiale, a numeroşilor ierarhi şi a unei mulţimi de sute de mii de persoane, în special din Rusia.
„M-am predat pe mine însumi adevăratului Doctor al sufletelor și al trupurilor”
Sfântul Serafim le-a spus celor din obștea mănăstirii: „M-am predat pe mine însumi adevăratului Doctor al sufletelor și al trupurilor, Domnului nostru Iisus Hristos, și Preacuratei Sale Maici. Dăruiți-mi de dragul Domnului, cunoscutul remediu (Sfânta Euharistie). Împărtășit în chilia să, Serafim se însănătoși grabnic în urmă apariției Maicii Domnului, înconjurată de Sfântul Petru și Ioan Evanghelistul, care, arătând spre cel ce zăcea în pat a zis: „El este unul dintre ai noștri.“
Calendar Ortodox. Rugăciune către Sfântul Serafim de Sarov
Astăzi, creștinii pot să rostească o rugăciune puternică pentru a scăpa de boli și pentru a își proteja familia.
„O, preasfinte Cuvioase și de Dumnezeu purtătorule Părinte Serafim, caută din slava ta cea de sus către noi cei smeriți și neputincioși, împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și mângâiere. Apropie-te de noi cu inima ta cea plină de bunătate și ajută-ne ca să păzim fără de prihană poruncile Domnului, să ținem cu tărie credința ortodoxă, cu sârguință să-I aducem lui Dumnezeu pocăință pentru păcatele noastre în evlavie creștinească, cu harul bine să sporim și să fim vrednici de ajutorul și mijlocirea ta pentru noi înaintea lui Dumnezeu.
Părinte milostive, fii pentru noi cu adevărat călăuză spre mântuire și adună-ne la lumina cea neinserată a vieții veșnice prin mijlocirea ta cea bineplăcută, la Tronul Sfintei Treimi, ca să slăvim și să cântăm împreună cu toți Sfinții Numele cel vrednic de închinare, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Cinste Maicii Domnului. Amin”.