Consiliul Economic încurcă planurile Guvernului. Ordonanța de coșmar are aviz negativ

Consiliul Economic încurcă planurile Guvernului. Ordonanța de coșmar are aviz negativȘedința de Guvern. Sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Celebra „Ordonanță trenuleț” urmează să fie adoptată luni, însă Consiliul Economic și Social încurcă planurile guvernanților. Impusă cu scopul de a economisi 30 de miliarde la bugetul de stat, aceasta a primit aviz nefavorabil. Vestea vine cu puțin timp înainte ca aleșii să se reunească în ședință.

Consiliul Economic, aviz nefavorabil pentru Ordonanța de coșmar

Guvernul impune o serie de măsuri fiscal-bugetare menite să diminueze cheltuielile din bugetul statului. Decizia a stârnit nemulțumiri în spațiul public. De altfel, angajații din anumite sectoare de activitate au început deja protestele.

Între timp, Consiliul Economic și Social (CES) ar fi dat aviz nefavorabil Ordonanței trenuleț, potrivit unor surse.

Val de reacții și proteste. Ce urmează 

Ședința de Guvern va începe la ora 13:00, când aleșii vor adopta controversata Ordonanță domino. Aceasta cuprinde o serie de măsuri de austeritate, care vor fi impuse pe parcursul anului 2025.

Deși Consiliul Economic a dat aviz negativ în acest caz, Executivul poate adopta OUG.

Conform noilor reguli, aproape cinci milioane de pensionari nu vor mai primi indexarea cu rata inflaţiei, așa cum era prevăzut.

Mai mult, angajaţii din administraţia centrală şi locală vor fi afectați de măsurile de austeritate.

De altfel, primele și sporurile vor fi înghețate în cazul angajaților de la stat. Nemulțumiți de aceste decizii, polițiștii din penitenciare susțin că vor pierde până la 2.000 de lei la salariu. Prin urmare, aceștia au decis să iasă în stradă.

Cum putem rămâne fără bani din cauza escrocilor.

Cum putem rămâne fără bani din cauza escrocilor.

De asemenea, alocațiile pentru copii și ajutoarele sociale vor fi înghețate începând din luna ianuarie.

Guvernul poate adopta OUG, dincolo de avizul dat de Consiliul Economic

Măsurile de austeritate vor afecta și mediul privat. Impozitul pe dividende se majora de la 8%  la 10%. În plus, pragul pentru impozitarea IMM-urilor ajunge la 250.000de euro în 2025 şi la 100.000 de euro, în 2026.

Totodată, Executivul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară.