Criza bate la buzunar. Doi mari furnizori de energie electrică cer majorarea tarifelor pentru consumatori

Criza bate la buzunar. Doi mari furnizori de energie electrică cer majorarea tarifelor pentru consumatoriDoi mari furnizori de energie electrică cer majorarea tarifelor. Sursa foto: Arhiva EvZ

Republica Moldova. Doi furnizori de energie electrică au depus astăzi cereri de majorare a tarifului. Este vorba despre ÎCS „Premier Energy” SRL și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord). Solicitările celor doi operatori au fost publicate pe pagina oficială a Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE).

Solicită majorarea tarifelor

Conform cererilor publicate de ANRE, cei doi furnizori au solicitat majorări diferite.

ÎCS „Premier Energy” SRL, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, solicită aprobarea prețului de 5,13 lei/kWh. Tariful se referă la consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune.

FEE-Nord solicită majorarea prețului la 4,53 lei/kWh, pentru aceeași categorie de consumatori.

Astfel, consumatorii casnici ar putea plăti aproape dublu pentru energia electrică, conform solicitărilor de ajustare a tarifelor depuse.

Decizia privind noile tarife urmează să fie anunțată în cel mult cinci zile. Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), ANRE ar urma să încheie examinarea nu mai târziu de acest termen, având în vedere situația dificilă din domeniu.

ANRE

ANRE. Sursa foto: stiri.md

Tarifele, aproape de anti-recordul înregistrat în 2022

Dacă vor fi aprobate de ANRE, tarifele solicitate nu vor fi cele mai mari. În decembrie 2022, ANRE a aprobat tarifele de 5,91 lei per kWh pentru consumatorii Premier Energy, iar consumatorii companiei FEE Nord au achitat 5,6 lei per kWh.

Autoritățile au declarat anterior că se așteaptă la astfel de solicitări, iar scumpirea energiei electrice nu va putea fi evitată.

De săptămâna trecută, la Guvern și-a început activitatea o celulă de criză. Aceasta asigură gestionarea unor eventuale situații de urgență în furnizarea energiei electrice.

Din 1 ianuarie 2025, gazul rusesc nu mai ajunge în regiunea transnistreană. Respectiv, dreapta Nistrului nu poate conta pe energie electrică ieftină de la centrala Cuciurgan.

Deficitul este acoperit din achizițiile rezervate de România. Totodată, cota de import a energiei electrice din Uniunea Europeană a fost practic dublată pentru Republica Moldova, ceea ce îi va permite să asigure necesarul pe malul drept.