Sergio Mattarella: La nivel global, crește exponențial bogăția concentrată în mâinile câtorva și crește sărăcia
- Maria Dima
- 2 ianuarie 2025, 13:13
"Trăim ore de așteptare pentru vremuri noi, care vin și care sperăm să fie mai bune. Ore în care căutăm liniștea: în comunități, în familii, în prietenii. Nu este doar un ritual: este cea mai autentică normalitate care ne cheamă la relații cu ceilalți, mai ales când asistăm la mii de victime ale războaielor". Cu aceste cuvinte, președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, și-a început tradiționalul discurs de sfârșit de an, difuzat la toate televiziunile în același timp.
Șeful statului a amintit de povestea copiilor care au murit uciși în Fâșia Gaza, bombardarea centralelor electrice din Ucraina și ostaticii răpiți de Hamas: "Pacea își strigă urgența. Pacea pe care Constituția noastră o indică drept obiectiv indispensabil. Pacea pentru care Uniunea Europeană este o expresie istorică. Pacea respectării drepturilor omului, a libertății fiecărui popor. Prin urmare, prima dorință este ca noul an să aducă pace tuturor.
Sergio Mattarella: Trebuie să redescoperim modul de a trăi împreună
Mattarella a evocat, apoi, povestea Ceciliei Sala, o jurnalistă italiancă arestată în Iran, amintind "valoarea informației libere. Mulți jurnaliști riscă și plătesc un preț mare pentru serviciul pe care îl oferă comunității". Un gând și o urare i-au fost, apoi, adresate Papei Francisc, care "a deschis un Jubileu care face apel la speranță și depinde de noi să transpunem acea speranță în realitate. Dar ce înseamnă să cultivăm încrederea într-o lume marcată de conflicte? Trebuie să redescoperim modul de a trăi împreună. Suntem supuşi unei forţe centrifuge, care radicalizează contrastele".
Pe plan economic, Președintele Republicii a explicat că "realitatea în care trăim ne prezintă contradicții care generează nedumerire, consternare, uneori un sentiment de neputință. La nivel global, crește exponențial bogăția concentrată în mâinile câtorva și crește sărăcia. Cheltuielile militare au atins o cifră record, de opt ori mai mare decât a fost alocată la Baku pentru combaterea schimbărilor climatice. O disproporție descurajatoare. Știința și noile tehnologii oferă speranțe enorme pentru sănătate, dar astăzi oamenii încă renunță la tratament, deoarece nu au mijloace financiare".
Continuă exodul persoanelor cu diplomă de licență
În ceea ce privește Italia, Mattarella a subliniat punctele forte economice, considerate aspecte reconfortante. Dar a amintit cum continuă exodul persoanelor cu diplomă de licență și rămâne decalajul dintre Nord și Sud, în timp ce numeroase zone "sunt supuse unor evenimente meteorologice extreme alimentate de încălzirea globală, care nu mai pot fi considerate extraordinare, ci trebuie prevenite pe termen lung".
"O atenție deosebită – a continuat șeful statului – necesită și problema violenței, mai ales în rândul tinerilor și foarte tinerilor. Comportamente alimentate, din păcate, de rețelele de socializare, care oferă modele inspirate de succesul ușor de atins. Tinerii sunt forța țării noastre, avem datoria să le ascultăm disconfortul și să dăm răspunsuri concrete. Precaritatea și incertitudinea pe care o simt trebuie abordate cu fermitate. Avem potențiale extraordinare și puncte de slăbiciune care trebuie rezolvate".
Respectul față de muncitori
Mattarella a amintit de alegerea editurii Treccani de a declara "respect" drept cuvântul anului: "Față de ceilalți reprezintă primul pas către o societate mai capabilă de umanitate, colaborare, solidaritate: elemente pe care se bazează civilizația noastră. Respectul față de muncitori: cuvintele de consolare nu mai sunt suficiente pentru decesele la locul de muncă, care pot și trebuie prevenite. Respect și pentru deținuți: domină supraaglomerarea din penitenciare și îngreunează gestionarea penitenciarelor. Deținuții trebuie să poată respira un aer diferit".
Președintele italian a amintit, apoi, că de-a lungul anului a auzit "cuvinte încurajatoare de la cei care au reușit să-și transforme dificultățile în forță. În cuvintele băieților și fetelor care nu intenționează să tacă în scandalul crimelor împotriva femeilor. Nu mai vrem să vorbim despre femei ca fiind victime: trebuie să vorbim despre energia lor, despre munca lor. Ele trebuie să fie protagoniste. Suntem cu toții chemați să acționăm, evitând egoismul, resemnarea sau indiferența".
Patriotismul medicilor
În experiența zilnică a multor concetățeni, se manifestă un sentiment de atașament față de patrie. Ca și în cazul soldaților noștri în multe teatre de operațiuni. Dar patriotismul este cel al medicilor de la urgențe, al profesorilor care se dedică cu pasiune formării tinerilor, al celor care fac afaceri cu responsabilitate socială, al celor care studiază și se pregătesc, al celor care se angajează în voluntariat, al vârstnicilor care își susțin familiile. Și patriotismul este cel al celor care vin din alte țări și devin parte din comunitatea noastră: este fundamental să creăm căi de integrare".
În discursul președintelui Republicii Italiene și-a făcut loc problema siguranței, care "rămâne o îngrijorare pentru cetățeni. Cu toate acestea, din 2013 până în 2024, s-au obținut rezultate semnificative pe frontul prevenirii: suntem recunoscători forțelor de poliție pentru contribuția lor. Totuși, apar noi fenomene de ură, de la escrocherii care vizează persoanele în vârstă până la violența pe internet".
Un gând a mers, apoi, la sportivi, începând cu cei care au participat la Jocurile Olimpice. În cele din urmă, Mattarella a amintit că "în 2025 vom sărbători 80 de ani de Eliberare. Un apel la tot ceea ce împiedică libertatea, democrația, munca, justiția. Acestea sunt valorile care animă viața țării. Noi suntem speranța, angajamentul nostru, libertatea noastră, alegerile noastre".