Averea lăsată în urmă de Jean Mihail. Palatul său este plin de piese rare, dar nu se bucură de promovare

Averea lăsată în urmă de Jean Mihail. Palatul său este plin de piese rare, dar nu se bucură de promovarePalatul Jean Mihail. Sursa ti@

Ioan C. Mihail sau Jean Mihail s-a născut într-o familie bogată din Oltenia. Pe parcursul vieții l, acesta a reușit să adune o avere impresionantă. Se pune că acesta avea nouă tone de aur, motiv pentru care a avut un rol important în salvarea României de la faliment. Palatul său din Craiova este considerat unul dintre cele mai frumoase din România și a fost transformat în Muzeu de Artă.

Bogăția lăsată în urmă de Jean Mihail

Palatul din Craiova a fost ridicat între anii 1898 și 1907, după planurile renumitului arhitect francez Paul Gottereau. Transformat în muzeu, acesta este considerat un exemplu de arhitectură în stil neoclasic francez, cu elemente de baroc târziu.

Deși nu este intens promovat în spațiul public, palatul este plin cu obiecte de artă rare. Cei care îl vizitează pot găsi în interior sculpturi ale lui Constantin Brâncuși, tablouri ale pictorilor Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Ștefan Lucian, Theodor Pallady și Ion Țuculescu.

De asemenea, impresionata clădire găzduiește și lucrări ale sculptorilor Karl Storck și Dimitrie Paciurea.

Jean Mihail

Jean Mihail. Sursa foto: Muzeul de Artă Craiova

Clădire impresionantă

Palatul are 29 de camere, în care detaliile tradiționale sunt îmbinate perfect cu luxul.

Încăperile sunt decorate rafinat cu sculpturi, marmură de Carrara, cristal de Murano, oglinzi venețiene. De asemenea, vizitatorii pot admira în palat multe icoane vechi, luminatoare cu vitralii sau plafoane din lemn sculptat.

În plus, în curtea clădirii impozante se află bustul pictorului Theodor Aman, operă a sculptorului Ion Jalea.

Marile dorințe ale lui Jean Mihail. Și-a dorit o Românie bogată și dezvoltată

În timpul marii crize economice dintre anii 1929 - 1933, el a ajutat statul să depășească problemele. Astfel, olteanul a girat direct pentru stat la bănci din străinătate, un împrumut cu averea sa care era estimată la peste un miliard de lei și lichidități de peste nouă tone de aur.

În testamentul pe care și l-a scris în anul 1933, Jean Mihail a decis să își lase întreaga avere statului român. Totuși, fostul miliardar oltean a avut o serie de cerințe clare.

El le-a cerut aleșilor să folosească banii pentru construcția de școli și biblioteci, dar și a azilelor de bătrâni.

În plus, Jean Mihail a specificat că țăranii ar trebui să primească loturi de pământ și să fie deschisă o Academie de Agricultură.

Impresionanta avere lăsată în urmă de oltean a fost risipită rapid, iar în urma sa a rămas doar impozanta clădire din Craiova. În plus, aleșii nu i-au respectat dorințele din testament.

Ne puteți urmări și pe Google News