Evenimentul Zilei > Actualitate > Speriați de restricții, românii s-au călcat în picioare la cumpărături încă de dimineață
Speriați de restricții, românii s-au călcat în picioare la cumpărături încă de dimineață

Speriați de restricții, românii s-au călcat în picioare la cumpărături încă de dimineață

Oamenii s-au grăbit, sâmbătă, să-și achiziționeze produsele necesare pentru weekend, după ce mulți nu au mai apucat să intre în magazine vineri.

Românii au fost prevăzători, sâmbătă, și nu au vrut să riște să rămână în acest weekend fără cele necesare. Astfel că oamenii au ieșit la cumpărături încă de dimineață, în condițiile în care au intrat în vigoare noile restricții de weekend. Vineri, multă lumea nu a mai apucat să meargă la cumpărături, așa că s-au îndreptat spre magazinele din benzinării.

Cu lecția învățată, românii s-au trezit de dimineață sâmbătă. În București, în Piața Obor, lumea s-a călcat în picioare la propriu la cumpărături. Au fost respectate regulile din timpul pandemiei, în ceea ce privește purtarea măștii. Pentru că distanțarea fizică a fost greu de pus în practică. Și în celelalte piețe din Capitală și din majoritatea orașelor a fost aglomerație. Aceeași situație a fost întâlnită și în supermarketuri.

Iată ce prevăd restricțiile impuse în weekend:

Circulația persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22.00 – 5.00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

În intervalul orar 21.00 – 05.00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Totodată, accesul persoanelor în centre comerciale de tip mall se va realiza cu respectarea măsurilor sanitare şi respectare distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană.

De asemenea, accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.

Explicațiile lui Raed Arafat, șeful DSU

Raed Arafat, șeful DSU, a încercat să explice de ce se închid magazinele mai devreme. „Dacă am fi lăsat magazinele până la ora 22.00, este interdicția de circulație, înseamnă că e o fractură de logică aici pentru că asta înseamnă că la ora 20.00 trebuie să fie acasă, dar magazinele rămân deschise până la ora 22.00. Asta înseamnă că multă lume va face hârtie şi declarație pe propria răspundere să zică eu mă duc la magazin şi toată măsura atunci scade efectul ei.” A spus Arafat la Digi 24.