Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Specialii si restul
Specialii si restul

Specialii si restul

Pensiile militare cresc cu voia Guvernului. În această categorie intră angajaţii Armatei, ai Poliţiei și ai Serviciilor Secrete.

 Asta în condițiile în care de ani de zile raportăm Europei Occidentale și ne batem cu pumnul în piept că am demilitarizat Poliția și Serviciile. 

Guvernul împarte pensii speciale într-o veselie vecină cu inconștiența. Militarii, polițiștii, aviatorii, sereiștii, parlamentarii și magistrații sunt speciali. Ceilalți pensionari sunt ordinari. Ei sunt amăgiți cu 2-3 procente în plus la pensie, eventual în an electoral, ca să se spună, din nou, „eh, tot e ceva, măcar ne-au dat, nu ne-au luat”.

Specialii, au posibilitatea să-și aleagă pensia cât mai mare și să iasă mai repede din câmpul muncii. Încă 20 de ani de acum încolo o să-i întâlnim prin Europa cu aparatul foto de gât în timp ce vânează ofertele agențiilor de turism la categoria „Seniori”. Se vor comporta la fel cum au fost învățați în ultimii 20 de ani de comunism și 25 de democrație șchioapătă. Flecari, indisciplinați, pre-dispuși să se descurce și să le fie lor comod cu orice preț.

În țară, pe militarii fara razboi îi întâlnim seară de seară la Cercul Militar, poartă haine demodate, beau vin prost și dansează la fel de prost pe muzica populară. Își deapănă amintirile din tinerețe, mai toți îl regretă pe Ceaușescu și visează cu ochii deschiși la bătălii difuzate pe Discovery cu o săptămână înainte.

Ceilalți pensionari, ordinarii, asteapta inca. Nu stiu prea bine ce, sunt obisnuiţi, invataţi cu rabdarea fară rost. Ei nu contează deocamdată. Nu este an electoral încă.