Justiţia spaniolă vizează presupusa utilizare de către fostul suveran a unor cărţi de credit legate de conturi bancare care nu sunt pe numele său. Juan Carlos este suspectat că a utilizat titulari fictivi pentru a spăla bani

Surse din domeniul judiciar din Spania au dezvăluit, miercuri, că fostul rege Juan Carlos este vizat de încă o anchetă, deschisă în secret la sfârşitul lui 2019, transmite AFP.

Justiţia spaniolă vizează presupusa utilizare de către fostul suveran a unor cărţi de credit legate de conturi bancare care nu sunt pe numele său. Juan Carlos este suspectat că a utilizat titulari fictivi pentru a spăla bani.

Conturile despre care s-a aflat miercuri sunt pe numele unui antreprenor mexican şi al unui ofiţer de aviaţie spaniol, precizează sursele AFP.

Anchetatorii încearcă să afle originea banilor şi dacă Juan Carlos a utilizat într-adevăr sume din conturile respective. Informaţiile au fost confirmate pentru AFP după apariţia unui articol pe site-ul de internet ElDiario.es din Spania, scrie Agerpres.

Parchetul spaniol a emis comisii rogatorii în străinătate pentru a determina dacă conturile înregistrate în Spania au fost ascunse de fisc, au explicat aceleaşi surse, fără a preciza în ce ţări s-au făcut demersurile judiciare respective.

În caz că se dovedește că Juan Carlos a utilizat fonduri nedeclarate fiscal, fostul rege, care a abdicat în iunie 2014, ar putea fi inculpat pentru spălare de bani, deoarece faptele sunt ulterioare abdicării, deci nu sunt acoperite de imunitatea de care a beneficiat ca şef al statului.

Curtea Supremă a Spaniei a comunicat doar că parchetul anticorupţie a transmis o anchetă preliminară care îl vizează pe ex-suveran, însă nu a dat niciun detaliu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE