Evenimentul Zilei > Justitie > Soția interlopului care vrut să CALCE CU MAȘINA un jurnalist a fost TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ. Femeia a făcut AVERE pe seama BOLNAVILOR DE CANCER și a băgat în pușcărie un șef din Ministerul Sănătății
Soția interlopului care vrut să CALCE CU MAȘINA un jurnalist a fost TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ. Femeia a făcut AVERE pe seama BOLNAVILOR DE CANCER și a băgat în pușcărie un șef din Ministerul Sănătății

Soția interlopului care vrut să CALCE CU MAȘINA un jurnalist a fost TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ. Femeia a făcut AVERE pe seama BOLNAVILOR DE CANCER și a băgat în pușcărie un șef din Ministerul Sănătății

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus, astăzi, trimiterea în judecată a Lilianei Sgîrcitu (Ștefan), patroana lanțului de farmacii Ahmeya, acuzată că, alături mai mulți medici oncologi și de familie, a pus la cale o rețea evazionistă prin care a decontat, ilegal, peste 7 milioane de lei, echivalentul a peste 1,5 milioane de euro. Femeia a fost soția lui Titi Sgîrcitu, un cunoscut interlop din Brăila, condamnat la închisoare pentru infracțiuni cu violență, individ care a încercat să calce cu mașina un operator de la ProTV. Totodată, Liliana Valentina Sgîrcitu este cea care a băgat-o în pușcărie pe șefa Direcţiei Politica Medicamentului din Ministerul Sănătății, Mihaela Udrea, după ce a recunoscut că i-a dat mită pentru autorizarea unor farmacii. Alături de soția interlopului brăilean, prin actul de acuzare au mai fost trimiși în judecată medicii Paul Crețu, Sorica Vasile și Daniela Vasile, dar și contabila Iolanda Serghiev.

Liliana Valentina Sgîrcitu, care și-a reluat, între timp, numele de fată – Ștefan, deținea SC Ahmeya Pharm SRL care avea puncte de lucru în mai multe județe din sud-estul României. Anchetatorii susțin, însă, că rețea infracțională a funcționat în Brăila, București și Constanța. Soția interlopului Sgîrcitu este acuzată, alături de cei trei medici și de contabila firmei, de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, instigare la fraudă informatică în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, începând cu anul 2011, Liliana Valentina Ștefan a deturnat obiectul de activitate al SC Ahmeya Pharm SRL constituind împreună cu soţul său, Titi Sgîrcitu, contabila Iolanda Serghiev și un alt suspect în acest caz, un grup infracţional organizat, „în scopul comiterii unor infracţiuni şi în vederea obţinerii în acest mod de beneficii patrimoniale”. Astfel, prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, Liliana Valentina Ștefan a decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie.

În tot acest timp, Liliana Valentina Ștefan „a atras în cadrul grupului infracțional şi alte persoane care au acţionat, cu caracter de permanenţă sau prin acţiuni izolate, în vederea realizării scopului urmărit de grupul infracţional organizat, fie prin participare directă la comiterea faptelor, fie prin contribuţii menite să „protejeze” mecanismul illicit”.

Spălare de bani, pe spatele bolnavilor de cancer

DIICOT explică că mecanismul infracţional a fost dezvoltat începând cu anul 2011, dată de la care Liliana Valentina Ştefan a angrenat SC Ahmeya Pharm SRL în circuite economice şi financiare fictive, înregistrând în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice – o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe – medicamente care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii – marfa nefiind în realitate livrată.

Scopul acestor achiziţii fictive a fost decontarea nelegală de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a valorii compensate a medicamentelor, decontare realizată în baza unor reţete prescrise, de asemenea, în mod fictiv.

 Sumele de bani decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate au intrat în contul de trezorerie al SC Ahmeya Pharm SRL, fiind direcţionate către plata a diverşi furnizori (reali sau fictivi) sau către alte conturi ale societăţii, de unde au fost retrase în numerar. O parte dintre sume au fost introduse într-un nou circuit fictiv, prin simularea plăților unor datorii către persoane apropiate soției lui Titi Sgîrcitu, folosindu-se, ca temei, contracte de vânzare-cumpărare. Plăţile erau urmate, fără excepţie, de retrageri în numerar, efectuate ritmic, pe măsura încasărilor. În acest mod, banii au fost „spălaţi”, asigurându-se astfel o aparenţă de legalitate a acestor tranzacţii şi a originii banilor.

Prin această suveică infracțională, Liliana Valentina Ștefan a încasat și a disimulat originea ilicită a sumelor de bani provenite de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. , Ca mod de operare, soția interlopului deconta contravaloarea medicamentelor folosind documente false, precum reţete, borderouri, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare etc.

Prejudicul cauzat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila este în sumă de 7.057.613,81 lei.

Pentru recuperarea prejudiciului au fost instituite măsuri asiguratorii, iar dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Bucureşti.

Protejat de finul lui Mircea Dușa

Înainte ca soţii Titi şi Liliana Valentina Sgîrcitu să devină milionari în euro folosindu-se de suferinţa bolnavilor de cancer,  interlopul devenise celebru pentru bătăile crunte pe care le aplica în plină stradă, nenorociţilor cărora le dădea bani cu camătă sau chiar jurnaliştilor, scrie replicaonline.ro.

Gangsterul se relaxa în închisoare, la Focşani, cu laptop şi internet în celulă, prin grija şefului puşcăriei, Adrian Iacob, fin al ministrului Apărării, Mircea Duşa. Soţia interlopului Liliana Valentina Sgîrcitu apare în dosarul întocmit de Direcția Națională Anticorupție (DNA) al Mihaelei Ela Udrea, directoarea din Ministerul Sănătăţii arestată pentru fapte de corupţie. Brăileanca a fost filmată dându-i de două ori şpagă directoarei din Ministerul Sănătății, în august 2015, pentru obţinerea de autorizaţii la farmaciile sale, prin care fura banii destinaţi bolnavilor de cancer.

În vârstă de 41 de ani, Titi Sgîrcitu ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 4 ani şi 9 luni de închisoare, în Penitenciarul Focşani, pentru infracţiuni de violenţă. Titi Sgîrcitu e cunoscut de ani de zile drept unul din interlopii violenţi ai Brăilei, care nu ezită niciodată să-şi rupă în bătaie victimele. În 2007, borfaşul a vrut să calce cu un Touareg pe reporterul Pro TV care îl filma cum năvălise în casa unor amărâţi care nu mai aveau de unde să-i plătească banii luaţi cu camătă.