Evenimentul Zilei > Justitie > Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al tandemului Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu, condamnat la ani grei de închisoare
Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al tandemului Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu, condamnat la ani grei de închisoare

Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al tandemului Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu, condamnat la ani grei de închisoare

Omul de afaceri constănțean, Sorin Strutinsky, considerat trezorierul afacerilor tandemului Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu, a fost condamnat, cumulat, la șapte ani și patru luni închisoare într-un dosar în care a fost cercetat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, în formă continuată, de trafic de influență, instigare la fals și spălare a banilor. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Curtae de Apel Constanța.

Tribunalul Constanța a dispus, astăzi, condamnarea la șapte ani și patru luni închisoare a omului de afaceri Sorin Strutinsky care potrivit procurorilor DNA în intervalul 2009-2013 a pretins şi primit sume de bani, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, denunțător în cauză, care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa. În schimb, inculpatul a promis că îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât societatea denunţătorului să îşi primească banii stipulaţi în contractele respective.

Cel care l-a denunțat pe Sorin Strutinky la DNA, prezentând și înregistrările aferente, a explicat anchetatorilor că  banii au fost primiţi în contul unor societăţi comerciale indicate de inculpat, iar pentru justificarea acestor transferuri, inculpatul a determinat reprezentanţii acestor societăţi să falsifice mai multe contracte care sa ateste operaţiuni cu caracter fictiv. "În cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral. 

În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor de la Apele Române şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţilor comerciale indicate de Sorin Strutinsky. 

În perioada 2009 – 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă i-a determinat pe reprezentanţii firmei denunţătorului  şi pe cei ai celor cinci firmea indicate de el să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. De asemenea, în perioada 2009 – 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat,  operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat 1.300.000 de lei sume de bani, din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci firme. În acest mod,  banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la acelaşi denunţător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa (extinderea unei dane din portul Constanţa). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunţătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky Sorin, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.

În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către  aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului. 

Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului anterior menţionat. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător, suma de 635.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, respectiv S.C. SISTEME INTERNAŢIONALE DE AFACERI S.A., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L., S.C. CDS PROJECT S.R.L., S.C. CLASSIC S.R.L. şi S.C. NEW OPEN SECTOR S.A. De asemenea, Strutinsky Sorin a primit, în numerar, şi suma 25.000 euro, urmând ca diferenţa de încasat – în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015.

În perioada 2013 – 2014, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor menţionate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale. În perioada 2013 – 2014, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor comerciale să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat 636400 bani din patrimoniul firmei denunţătorului, catre  șapte firme indicate de Strutinsky. 

În cursul anului 2013, acelaşi inculpat a pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa. În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de consorţiul respectiv. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, Strutinsky Gabriel Sorin a primit, în anul 2013, în numerar, suma de 135.000 lei (reprezentând 6% din facturile încasate în anul 2013), urmând să primească, în anul 2015, suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375. 179 lei)”.

În data de 5 februarie 2015, Sorin Gabriel Strutinsky a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la propunerea DNA care a mențioant atunci că procurori anticorupție au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații. Decizia de astăzi a Tribunalului Constanța nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel.