Evenimentul Zilei > Actualitate > Sorin Ovidiu Vîntu şi complicii săi, eliberaţi
Sorin Ovidiu Vîntu şi complicii săi, eliberaţi

Sorin Ovidiu Vîntu şi complicii săi, eliberaţi

ACTUALIZAT. Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat din arestul Poliţiei Capitalei în jurul orei 18.59. Cu câteva minute înainte, şoferul său, Alexandru Stoian a părăsit şi el arestul poliţiei. În jurul orei 19.15 a fost eliberat şi afaceristul Octavian Ţurcan. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au anunţat în această după-amiază, în cadrul unei şedinţe publice, că Sorin Ovidiu Vîntu, şoferul său, Alexandru Stoian, şi omul de afaceri Octavian Ţurcan vor fi eliberaţi. Procedura birocratică a durat mai bine de două ore, din momentul deciziei, până la eliberarea efectivă.

În timp ce în România atenţia era îndreptată asupra deciziei Curţii de Apel Bucureşti de a-l elibera sau nu pe Sorin Ovidiu Vîntu, de la Bruxelles, Traian Băsescu a răspuns unei întrebări legată de "cazul SOV": "Dacă dumnevaostră credeţi că un inculpat poate fi confruntat cu un şef de stat, cred că faceţi o greşeală", a spus Băsescu. Citiţi mai multe despre declaraţia lui Traian Băsescu AICI

19.15. Omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan a fost eliberat din arestul poliţiei la aproape un sfert de oră după Sorin Ovidiu Vîntu. Cei trei vor fi judecaţi în stare de libertate.

18.59.
La câteva minute după ce şoferul său a fost eliberat, Sorin Ovidiu Vîntu a părăsit arestul Poliţiei Capitalei. Sorin Ovidiu Vîntu a fost aşteptat la ieşirea din sediul poliţiei de doi bodyguarzi. Sentinţa era aşteptată în jurul orei 15.00, dar a fost anunţată cu o întârziere de o oră. Vîntu va fi cercetat în stare de libertate.

18.51.
S-a creat o busculadă la uşa arestului, iar pentru a-i face loc către maşină poliţiştii i-au îmbrâncit pe jurnalişti care încercau să obţină o declaraţie.

18.50. Primul care a părăsit arestul poliţiei a fost Alexandru Stoian, şoferul lui Vîntu.

18.40. Mai multe echipaje ale poliţiei rutiere au intervenit pentru a elibera strada George Georgescu, nr.1, unde se află arestul Poliţiei Capitalei, care fusese blocat de autoturismele susţinătorilor lui Vîntu şi ale jurnaliştilor.

Astăzi se împlineşte o săptămână din momentul în care Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns în arestul Poliţie Capitalei. Arestul „VIP” al Poliţiei Capitalei este renumită tocmai datorită „celebrităţilor” pe care le-a „găzduit” de-a lungul anilor. Alături de Vîntu, poliţia i-a mai reţinut pe Octavian Ţurcan şi pe Alexandru Stoian

17.00. După ce completul de judecată ai Curţii de Apel Bucureşti a admis recursul, cei trei inculpaţi, Sorin Ovidiu Vîntu, Alexandru Stoian şi Octavian Ţurcan, s-au reîntors la sediul Poliţiei Capitalei, timp în care s-au întocmit actele necesare eliberării. Procedura birocratică era estimată să dureze aproximativ două ore, din momentul aflării deciziei de eliberare din arest şi de cercetare în stare de libertate.

16.40. Completul de judecată a fost format din Viorica Costiniu, Luciana Mera şi Cristina Rotaru.
Primele două au votat pentru eliberarea lui Vîntu, în timp ce Rotaru s-a pronunţat pentru rămânerea în arest a omului de afaceri şi a celor doi apropiaţi ai săi, care au părăsit şi ei arestul.  
Viorica Costiniu este soţia fostului judecător Florin Costiniu, inculpat într-un proces pentru fapte de corupţie alături de senatorul PSD Cătălin Voicu. Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, a avut de mai multe ori confruntări verbale cu preşedintele Traian Băsescu, atunci când acesta a prezidat şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii.
16.35. În urma deciziei judecătorilor, Sorin Ovidiu Vîntu nu poate părăsi localitatea de domiciliu- Corbeanca, din judeţul Ilfov. Astfel, omul de afaceri are interdicţie în Bucureşti. Alte condiţii impuse de instanţă sunt: cei trei nu au voie să poarte armă sau să-şi schimbe domiciliul fără încuviinţarea instanţei şi trebuie să se prezinte în faţa procurorilor de fiecare dată când sunt chemaţi.
Sorin Ovidiu Vîntu nu poate lua legătura cu omul de afaceri Octavian Ţurcan, cu fraţii Virgil şi Nicolae Popa.

15.53. Instanţa a decis eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, Alexandru Stoian şi Octavian Ţurcan cu două voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Începând de săptămâna trecută, când procurorii l-au reţinut pe omul de afaceri, EVZ a urmărit îndeaproape cazul şi a oferit informaţii în exclusivitate cititorilor săi.

Faptele săvârşite de Sorin Ovidiu Vîntu, "de o gravitate extremă"

Luni, Tribunalul Bucureşti a motivat arestarea celor trei prin faptul că infracţiunile săvârşite de ei sunt "de o gravitate extremă", iar lăsarea lor în libertate ar avea "urmări imediate şi indirecte asupra ordinii publice".

"Faptul că există indicii rezonabile că s-a comis infracţiunea de favorizare a infractorului, cu consecinţe deosebit de grave prin urmări, respectiv prin asigurarea condiţiilor pentru sustragerea de la executarea unei pedepse definitive de 15 ani închisoare a condamnatului Popa Nicolae  generează o periculozitate sporită", punctează magistraţii.
EVZ a oferit informaţii exclusive despre cazul Sorin Ovidiu Vîntu
Vă propunem  o retrospectivă a titlurilor principale din "Cazul SOV", aşa cum a fost oglindit în cotidianul nostru.
Un reportaj din sala unde s-a judecat recursul omului de afaceri.
Sorin Ovidiu Vîntu a descris ieri, în faţa instanţei, ultimele episoade ale relaţiei cu Traian Băsescu şi a încercat să desprindă eticheta "penală" de pe relaţia cu Nicolae Popa. "Procurorii susţin că eu produc neîncredere în justiţie. Ce face atunci acest tip de manipulare la care asistăm? Am auzit că sunt prost că vorbesc astfel încât să fiu prins. (…) Nu m-am ferit, din cauză că nu am comis nicio infracţiune angajând avocaţi pentru un prieten. Pentru dumneavoastră, Nicolae Popa este un condamnat, pentru mine este un prieten!", a susţinut ieri Sorin Ovidiu vîntu.
Citiţi mai multe despre acest subiect AICI.
EVZ a prezentat, în exclusivitate, circuitul banilor Petrom-Vîntu-Popa.
Banii cu care Sorin Ovidiu Vîntu l-a alimentat pe Nicolae Popa, printr-un complicat traseu transfrontalier, provin din afacerile cu sindicaliştii lui Liviu Luca, pe spatele Petrom. Citiţi mai multe despre acest subiect AICI.
"FNI"-ul altora
EVZ a prezentat alte "jocuri piramidale", vechi de peste un secol. Spre deosebire de România, escrocheriile financiare de peste hotare, care şi azi mai adună adepţi, s-au sfârşit de cele mai multe ori cu încarcerarea vinovaţilor.
Citiţi mai multe despre acest subiect AICI.
Fondul Proprietatea, un alt tun pregătit de Sorin Ovidiu Vîntu
În 2005, la cinci ani după prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, Sorin Ovidiu Vîntu avea în minte o afacere nouă: să creeze şi să gestioneze un fond de investiţii cu emisiune continuă, care să cumpere cu banii acumulaţi certificate la Fondul Proprietatea.
Citiţi mai multe despre acest subiect AICI.
EVZ a obţinut un interviu în exclusivitate cu fostul şef SIE, Cătălin Harnagea. Acesta susţine cî în urmă cu zece ani ar fi fost ţinta unui asasinat pus la cale de Sorin Ovidiu Vîntu. În interviul acordat în exclusivitate EVZ, Harnagea vorbeşte despre mecanismul după care a funcţionat megaescrocheria FNI şi despre modul în care pare să fi fost "îngropată" ancheta penală deschisă împotriva lui SOV la cererea sa.
Citiţi interviul integral AICI.
În ianuarie 2003, procurorii au ajuns la concluzia că nu există probe în baza cărora SOV să poată fi acuzat că ar fi plătit membrii ai lumii interlope care să-l asasineze pe fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe.
Citiţi mai multe despre dosarul "Asasinarea lui Harnagea" AICI.
Judecătorii au argumentat, în motivarea deciziei de arestare a lui Sorin Ovidiu Vîntu, că acesta şi "locotenenţii săi"- Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian- reprezintă "un pericol pentru ordinea publică". Concluzia: infracţiunile comise de Vîntu, Ţurcan şi Stoian sunt "de o gravitate extremă", iar lăsarea lor în libertate ar avea "urmări imediate şi indirecte a supra ordinii publice".
Citiţi mai multe despre acest subiect AICI.
EVZ a mers mai departe şi a ilustrat atmosfera şi problemele de la postul Realitatea TV. Potrivit lui Sorin Freciu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) de la Realitatea-Caţavencu, salariile angajaţilor trustului stau sub semnul întrebării.
Citiţi mai multe despre acest subiect AICI.
Cum au încurcat alegerile planul lui Sorin Ovidiu Vîntu
EVZ a reconstituit întâmplările, apariţiile publice şi declaraţiile din perioada alegerilor prezidenţiale şi a observat diferenţele din comportamentul omului de afaceri. Dacă înainte de scrutin, Sorin Ovidiu Vîntu s-a implicat în cazul "Popa", după turul al doilea, acesta a apelat la intermediari pentru a-l finanţa pe fostul director Gelsor în Indonezia.
Citiţi mai multe despre acest subiect AICI.
EVZ a refăcut cronologia dosarului "Sorin Ovidiu Vîntu". Nu mai puţin de 11 luni de filaj şi interceptări telefonice, în baza unui "mandat de siguranţă naţională" reprezintă "scheletul" pe care s-au construit cele 30 de volume ale dosarului care stă la baza acuzării şi arestării lui Sorin Ovidiu Vîntu.
Citiţi mai multe despre acest subiect AICI.
Sorin Ovidiu Vîntu transmitea sume de bani dintr-un cont deschis în Cipru către un cont din Indonezia, aparţinând lui Popa Nicolae, cu ajutorul lui Octavian Ţurcan sau al lui Alexandru Stoian. Convorbirile telefonice interceptate de anchetatori demonstrează că Sorin Ovidiu Vîntu s-a înțeles cu fugarul Nicolae Popa să-l întrețină anual cu 200.000 de euro, a scris EVZ vineri, 10 septembrie.
Citiţi mai multe despre acest subiect AICI.
Rămâneţi pe evz.ro pentru a afla primele declaraţii ale lui Sorin Ovidiu Vîntu la ieşirea din arest şi citiţi ediţia de print a cotidianului nostru pentru informaţii în exclusivitate din "Cazul SOV"!

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: