Sorin Oprescu, conferinţe de presă cu glumiţe nesărate

Sorin Oprescu, conferinţe de presă cu glumiţe nesărate

Conferinţă de presă la Primăria Capitalei: o sală plină de ziarişti, de camere de filmat şi bliţuri îl aşteaptă pe Sorin Oprescu, gata să prindă orice anunţ despre destituiri, contracte reziliate şi centrale eoliene..

„Ce face ăsta, mai dă pe cineva afară?“ e întrebarea orei 11.00, anunţată pentru începerea conferinţei.

Pe hol e agitaţie şi mai mare: se fumează şi se aleargă după „surse“. În faţa uşii cu plăcuţă inscripţionată „Sorin Mircea Oprescu - primar general“ sunt doi gardieni. „A ajuns domnul primar?“. Unul dintre ei zâmbeşte şi dă din cap în semn că nu. Cafea cu parfum de scuze

Pe la şi-un sfert, o angajată deschide uşa cabinetului şi zice pentru toată sala, vizibil emoţionată: „Cred că o să mai dureze 15 minute. Vă rog să nu vă supăraţi! Vă dăm o cafea?“. Vrea mai toată lumea, aşa că o domnişoară îşi face loc cu pahare multe, le depozitează pe masă, de unde dispar repejor.

Ne puteți urmări și pe Google News

E ora 11.30, s-a terminat şi agitaţ ia cauzată de cafea. Presa se joacă de-a căutatul pe o hartă, sprijinită de perete, se scarpină în ureche.

La 11.42, uşa de la cabinet se întredeschide şi rămâne aşa. Două minute mai târziu, toată lumea e la posturi, iar Sorin Oprescu înaintează printre cablurile camerelor de filmat, face o glumiţă cu o ziaristă care încearcă să-i facă loc, aplecându-se: „Rămâi aşa!“. Ajunge la pupitru şi-şi cere scuze pentru întârziere: a fost la staţia de epurare de la Glina, iar în Bucureşti se circulă prost.

„Sunteţi mai informaţi decât mine“

Spune că situaţia de la Glina e încurcată, pentru că lucrarea a fost începută în 1986, iar acum e gata doar 45%. „Nu sunt însă în măsură să dau datele tehnice“.

Începe conferinţa: „Au trecut două săptămâni de la ultima noastră întâlnire. Încercăm să le dăm o periodicitate. Constat că, de multe ori, sunteţi mai informaţi decât mine“, se scuză primarul. Zice că a făcut vizite, la pasajul de la Universitate şi la Basarab. A constatat acolo întârzieri, de patru, respectiv 15 luni. Ritmul lucrărilor e bun acum, „dar mai sunt întrebări: «N-or să fie dopuri la urcarea pe Pasajul Basarab, înspre 1 Mai?»“. Răspunde tot el: „Probabil c-or să fie, dar or să se găsească soluţii“. Vorbeşte apoi despre exproprierile din zonă, care „rămân o necunoscută“, apoi Marie Jeanne Ion, care se ocupă de PR-ul noului primar, îi pune acestuia câteva hârtii în faţă. Oprescu îi mulţumeşte.

Un jurnalist se apropie cu un microfon, vrea să-l aşeze cât mai aproape de primar. Acesta reac- ţionează rapid: „Ce faci, tată? N-o să stea şi-o să-l plăteşti“. Lumea se simte datoare să chicotească. Primarul revine la probleme: în privinţa ajutoarelor pentru sinistraţ i, asigură pe toată lumea că primăria nu stă cu mâinile în sân. Marie Jeanne îşi verifică foile în dreptul ferestrei, primarul o priveşte şi spune că nu mai e nimic. „Sigur nu sunt informaţii formidabile, dar cu întrebările dumneavoastră le putem face formidabile“, asigură Oprescu. Fără poveşti cu Scufiţa Roşie

Întrebările ziariştilor nu aduc minuni. În privinţa transportului în comun, s-a stabilit ca peste nouă zile să aibă loc o nouă întâlnire, pentru o „analiză managerială, nu pentru poveşti cu Scufiţa Roşie“. Despre întrecerile cu maşini din jurul Palatului Parlamentului, zice că „e bine ca şi Bucureş tiul să aibă momente de genul acesta“ şi că l-a rugat pe viceprimarul Răzvan Murgeanu să se ocupe de asta. „Despre Centrul Istoric ce ne puteţi spune?“. „Multe“, şi iar se râde.

În rest, şcolile se consolidează, clădirile de patrimoniu se achizi- ţionează, iar în cimitire sunt reţele mafiote. S-a pus şi ultima întrebare, primarul anunţă că pleacă patru-cinci zile din Bucureşti, la o întâlnire pe teme medicale, iar pe hol ziariştii se adună din nou la ţigară, pentru a găsi răspunsul la întrebarea: „Ce dăm de aici?“ şi pentru o constatare: „Era nevorbit“.

EFECTELE CANICULEI

Ameţit de discuţiile despre calorifere Are ceva de întrebat Adriana Chiru, de la Realitatea TV. „Săru’ mâna, Adriana Chiru de la Realitatea TV“, o salută Oprescu, pregătit. „Aţi spus că aţi descoperit nereguli în privinţa exproprierilor de la Pasajul Basarab. Ne puteţi spune de o situaţie anume?“, se interesează jurnalista. Primarul amortizează precizările anterioare: „N-am spus că sunt nereguli, doar că e o situaţie ciudată. Juriştii ştiu mai bine. Domnu’ Iorgovan (George Iorgovan, consilierul pe probleme juridice al primarului - n.r.), v-aţi aşezat într-un capăt al mesei, ca într-un tablou de Boticelli“. Cineva vrea să ştie câţi metri pătraţi au fost plătiţi cu suma maximă, de 7.000 de euro. „Mi-e greu să vă spun…“. O altă întrebare, despre cheltuielile pentru căldură pe iarna următoare. „S-au făcut trei strategii, le lipseşte partea de mijloc“. Râsete în sală. „Ne-am gândit cum să facem să ieşim din impas. Am reuşit să coagulăm un colectiv de oameni care lucrează în domeniul energetic, pentru că discuţia asta m-a ameţit şi pe mine“.

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei: "Sigur nu sunt informaţii formidabile, dar cu întrebările dumneavoastră le putem face formidabile. (...) Constat că, de multe ori, sunteţi mai informaţi decât mine."