Evenimentul Zilei > Justitie > Sorin Blejnar, achitat în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită. Motivul invocat de judecători: Nu există probe
Sorin Blejnar, achitat în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită. Motivul invocat de judecători: Nu există probe

Sorin Blejnar, achitat în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită. Motivul invocat de judecători: Nu există probe

Judecătorii de la Curtea de Apel din București au decis ca Sorin Blejnar să fie achitat în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Magistrații au motivat că nu există dovezi împotriva fostului șef al ANAF.

Curtea de Apel București a decis joi, 25 mai, ca fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, să fie achitat în dosarul în care este acuzat că a primit mită de 1,2 milioane de euro de la omul de afaceri Radu Nemeș. Judecătorii au susținut că nu există suficiente probe că Blejnar ar fi luat mită. Fostul șef al ANAF a fost condamnat anterior într-un alt dosar, în mai 2019. Blejnar a primit cinci ani de închisoare pentru trafic de influență, dar a fost eliberat condiționat, după ce a executat jumătate din pedeapsă.

Instanța de judecată a decis să fie ridicat sechestrul pus pe averea inculpaților. În același dosar au mai fost achitați și Andreea Florentina Blejnar (soţia lui Sorin Blejnar), Viorel Comăniţă (fost vicepreşedinte al ANAF, cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor) şi Sorin Florea (comisar general adjunct al Gărzii Financiare). Este important de precizat că decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Acuzațiile aduse de DNA

Blejnar, Comăniță, Florea au fost trimiși în judecată de DNA în luna august a anului 2019. Cei trei au fost acuzați că au primit prin intermediari, în perioada mai 2011 – aprilie 2012, mai multe sume de bani de la Radu Nemeş, pentru ca ei să protejeze activitatea ilegală desfășurată de firma omului de afaceri, SC Excella Real Grup SRL. Soția lui Blejnar ar fi fost cea care a primit banii destinați fostului șef al ANAF și celorlalți doi inculpați.

DNA l-a acuzat pe Blejnar că ar fi primită drept mită 1,2 milioane de euro, iar Cămăniță și Florea câte 960.000 de euro, respectiv 300.000 euro. Omul de afaceri Radu Nemeș a fost condamnat definitiv la șapte ani și șase luni de închisoare, în luna aprilie a anului 2019, pentru evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. De asemenea, firma lui a fost obligată să plătească o amendă penală de 900.000 lei, potrivit Ziare.com.