Sondaj Sociopol. Cine conduce în popularitatea partidelor. Stânga dă președintele în 2024

Sondaj Sociopol. Cine conduce în popularitatea partidelor. Stânga dă președintele în 2024

Ultimul sondaj de opinie al Sociopol arată o creștere a PSD și a partidelor de stânga, în general. Pe de altă parte, românii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de activitatea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Florin Cîțu.

PSD este cel mai bine plasat partid în intențiile de vot ale alegătorilor. Conform unui sondaj Sociopol, institutul patronat de Mirel Palada, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar fi cotat cu 35% în preferințele electoratului. Pe de altă parte, PNL este în scădere, fiind cotat la 26%, cu tendință de scădere spre 25%.

De partea cealaltă USR se plasează la 17% în preferințele electoratului, în vreme ce AUR, revelația alegerilor trecute se află la 12%. Conform cercetării sociologice, UDMR se situează la 4%. Rămân în continuare sub prag PMP cu 3% și Pro România cu 2%.

Conform cercetării, opțiunile de vot ale populației sunt împărțite relativ echilibrat între partidele de dreapta/globaliști și de stânga/suveraniști. Astfel, cei dintâi sunt cotați cu 48%, dar în scădere, în preferințele electoratului, în vreme ce partidele de stânga, cotate cu 47% par să crească în popularitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetarea Sociopol atrage atenția asupra participării foarte scăzute la vot. Doar 20% dintre alegători mai sunt dispuși să meargă la un nou rând de alegeri. Potrivit cercetării, acest lucru arată o epuizare electorală după mai multe cicluri de alegeri și după criza Covid.

Popularitate lideri publici

Sondajul Sociopol analizează și popularitatea liderilor publici în aceste momente. Pe primul loc, ca popularitate se clasează secretarul de stat Raed Arafat cu 27%, la egalitate cu Emil Boc, primarul municipiului Cluj. Pe locul următor se situează senatorul PSD Gabriela Firea și președintele Klaus Iohannis cu 26%.

Urmează senatorul Diana Șoșoacă (22%), secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană (18%), premierul Florin Cîțu (17%), europarlamentarul PLUS, Dacian Cioloș (16%) și și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan cu 12%.

Liderii principalelor partide parlamentare, Ludovic Orban (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD), Dan Barna (USR) și George Simion sunt cotați cu doar 11%, semn că nu sunt credibili în fața populației. Pentru Ludovic Orban, care își dorește o candidatură la președinție, procentul atribuit în sondajul Sociopol este dezastruos.

Cu 10% este creditat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății și cu 8 Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Românii sunt nemulțumiți de președinte

Conform sondajului de opinie, din ce în ce mai mulți români sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de activitatea președintelui Klaus Iohannis – 65%. Asta în vreme ce doar 32% se declară mulțumiți de activitatea sa.

Activitatea premierului Florin Cîțu este apreciată de 25% dintre români, în vreme ce 66% sunt nemulțumiți.

În acest context, 71% dintre Români cred că România merge într-o direcție greșită, în vreme ce doar 19 sunt de părere că direcția este bună.

Stânga va da viitorul președinte al României

Sondajul Sociopol mai analizează posibilul vot din turul doi al viitoarelor alegeri prezidențiale, programate pentru 2024. Analiza ia în considerare trei candidați de stânga, senatorul PSD Gabriela Firea, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană și George Maior, fostul șef al SRI.

Acestora le sunt opuși Dacian Cioloș – europarlamentar, copreședinte USR-PLUS, Ludovic Orban, președinte PNL și Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL.

Sondajul Sociopol, intitulat „Starea Națiunii” a fost realizat în intervalele 12-18 martie și 19-28 martie. Metoda folosită este CATI.