Evenimentul Zilei > Politica > SONDAJ IRES: Pe cine susțin românii în disputa dintre Iohannis și Ponta asupra Codului Silvic?
SONDAJ IRES: Pe cine susțin românii în disputa dintre Iohannis și Ponta asupra Codului Silvic?

SONDAJ IRES: Pe cine susțin românii în disputa dintre Iohannis și Ponta asupra Codului Silvic?

Potrivit sondajului IRES, 52% dintre respondenți spun că sunt de partea lui Klaus Iohannis, iar 20% îl susțin pe Victor Ponta. Un procent de 17% dintre români nu susțin nici poziția președintelui, nici pe cea a premierului.

Disputa dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema Codului Silvic, a fost urmarită de mai bine de 50% dintre români. Pentru 83% dintre români, acest subiect este important sau foarte important, arată sondajul IRES realizat la comanda Digi24.

Aproape trei sferturi dintre români (73%) cred că defrişările ilegale sunt o problemă reală, iar 20% spun că este vorba despre un motiv de confruntare politică.

Premierul a acuzat oameni politici din PNL că l-au influenţat pe preşedinte să respingă promulgarea completării Codului Silvic pentru a favoriza o firmă austriacă. Iohannis a negat însă acest lucru.

53% dintre cei chestionaţi spun că îl cred pe Klaus Iohannis, iar 20% îl cred pe Victor Ponta. 13% nu cred nici declaraţiile președintelui, nici pe cele ale premierului, iar 14% dintre respondenţi fie nu ştiu, fie nu răspund la această întrebare.

La întrebarea "cine cred că ar trebui să facă lumină în această problemă", românii au răspuns: Klaus Iohannis (34%), Guvernul (8%), Justiţia (8%), premierul (6%), Parlamentul (5%), premierul şi preşedintele (5%).

Respondenţii spun că de vină pentru defrişările ilegale sunt legile din domeniu (43%), administraţia locală (20%), administraţia centrală (16%).

Dintre respondenţi,  79% spun că sunt de acord cu propunerea premierului de a interzice temporar exportul de lemn. Iar 90% dintre români au o părere bună sau foarte bună despre faptul că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema defrişărilor va fi dezbătută în CSAT.