Oamenii s-ar putea hrăni cu aer și energie solară. Ce este soleina, de fapt

Oamenii s-ar putea hrăni cu aer și energie solară. Ce este soleina, de fapt Sursa foto Youtube

Soleina va fi folosită în alimente. Solar Foods a obținut deja aprobarea pentru a produce alimentele pe bază de soleină în Singapore și încearcă să-și introducă produsele și în alte țări. Și Uniunea Europeană ar putea aproba produsele din „aer și energie solară”.

Producția fabricii poate fi mică în raport cu industria alimentară globală, dar Pasi Vainikka, cofondatorul și directorul executiv al Solar Foods, speră ca oamenii să fie interesați de aceste produse.

Soleina va fi folosită în alimente

Soleina se prezintă sub formă de pulbere gălbuie formată din organisme unicelulare, similară cu drojdia folosită la copt sau la fabricarea berii. Compania își dorește ca această proteină să fie băgată în carne, brânză sau să fie folosită ca ingredient de înlocuire a ouălor în tăiței, paste și maioneză.

Ravioli, un tip popular de paste făinoase, deja sunt făcute cu soleină care a înlocuit oul. Există și o variantă cu soleină pe post de cremă de brânză.Cofetarul finlandez Fazer a vândut deja batoane de ciocolată în Singapore cu adaos de soleină (care este și o sursă utilă de fier pentru vegani). Un restaurant a făcut înghețată din soleină.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce vor să facă cercetătorii

Vainikka cerceta sisteme de energie regenerabilă la un institut de cercetare finlandez în 2014, când l-a întâlnit pe cofondatorul Juha-Pekka Pitkänen, un om de știință în domeniul bioproceselor. Pitkänen i-a povestit despre microbii care locuiesc în sol care eliberează energia de care au nevoie pentru a trăi din hidrogenul oxidant.

Apoi, cei doi au construit un fermentator de 200 de litri într-un garaj de lângă Helsinki, pentru a dovedi că tehnologia poate fi folosită pentru alimente, dar apoi au mers pe câmp „găsind cartofi noi de cultivat”. Potrivit lui Vainikka, originile soleinei provind de undeva „aproape de țărmul” Mării Baltice.

Energie de la soare pentru alimente

Aproape toate alimentele consumate de oameni în acest moment provin în cele din urmă din plante, care folosesc energia de la soare pentru fotosinteză. Acest proces transformă dioxidul de carbon și apa în moleculele de care au nevoie pentru a crește. În schimb, Solar Foods folosește aceeași energie regenerabilă de la soare pentru a „despărți” apa în elementele constituente: hidrogen și oxigen. Apoi alimentează cu hidrogen și oxigen microbii dintr-un vas de bere, plus dioxid de carbon captat din aer din sistemul de ventilație al biroului companiei.

Afirmația că proteinele sunt făcute din aer rarefiat nu este „adevărată mai mult de 95%”, spune Vainnika: 5% din amestecul din vasul de preparare este o soluție care conține alte minerale necesare celulelor, cum ar fi fier, magneziu, calciu și fosfor. Microbii sunt apoi pasteurizati, apoi uscați într-o centrifugă cu aer fierbinte. Această pulbere poate fi folosită în alimente, potrivit The Guardian.