Evenimentul Zilei > Social > Amenzi de 4500 de lei pentru șoferi. Și e foarte ușor să încalci această lege
Amenzi de 4500 de lei pentru șoferi. Și e foarte ușor să încalci această lege

Amenzi de 4500 de lei pentru șoferi. Și e foarte ușor să încalci această lege

Codul Rutier s-a schimbat considerabil la începutul anului 2022. Mai exact, s-au majorat sancțiunile privitoare la un gest banal, pe care mulți șoferi îl fac fără să știe. Încălcarea acestor reguli se pedepsește cu suspendarea dreptului de a conduce, pe o perioadă care se mărește considerabil, dar este prevăzută și o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la începutul anului, iar potrivit Ordonanței de Urgență nr. 1/2022, s-au stabilit o serie de modificări, unele aplicabile imediat, în circulația rutieră pe drumurile publice, menite să reducă evenimentele din trafic, cum ar traversarea căii ferate.

Traversarea de către conducătorul de vehicul a liniei de cale ferată în afara pasajului de nivel riscă chiar şi arest contravențional pe un termen de 15 zile. Și asta în situația în care, în România, sunt o mulțime de căi ferate dezafectate, care deserveau vechile fabrici comuniste, dar pe care nimeni nu le-a demontat. Și tot căi ferate sunt considerate, așa că te poți trezi oricând sancționat.

Mai exact, în această situație șoferul riscă o amendă între 3000-3750 lei sau muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 20 la 30 de ore. Șoferul poate primi arest contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de 6 luni.

Încălcarea de către conducătorul de vehicul a regulilor de traversare a liniei de cale ferată prin pasajul de nivel

În cazul în care un șoferi traversează linia căii ferate prin pasajul de nivel, riscă o amendă între 3000-3750 de lei  sau muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 30 la 40 de ore.

Tot în această situație conducătorul auto riscă să fie arest contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de un an.

Încălcarea de către conducătorul de vehicul a dispoziţiilor art. 237.1 şi 237.2 (Încălcarea de către conducătorul de vehicul a regulilor de traversare a liniei de cale ferată prin pasajul de nivel), care a generat riscul producerii unui accident de circulație, riscă o amendă de  3750-4500 sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore.

Şi în această situaţie şoferul poate primi arest contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.

Pentru ce mai pot fi sancționați șoferii

De asemenea, şoferii vor fi sancționați aspru pentru nerespectarea de către conducătorul de vehicul a indicatoarelor rutiere de prioritate, a indicatoarelor de interzicere şi de sens obligatoriu, a indicatoarelor de informare privind direcţia permisă de deplasare, a marcajului de pe partea carosabilă a drumului privind acordarea dreptului prioritar de circulaţie, dreptului privind delimitarea benzilor de circulaţie pe sens opus şi a celor destinate vehiculelor de rută, nerespectarea regulilor de circulaţie privind începerea deplasării şi schimbarea direcţiei de mers, privind poziţia pe carosabil, privind depăşirea vehiculelor, privind traversarea intersecţiilor şi a locurilor de oprire a transportului public, privind remorcarea vehiculelor, privind transportul persoanelor şi al încărcăturilor, privind deplasarea pe autostrăzi, nerespectarea exigenţelor de folosire a dispozitivelor de iluminat la căderea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, informează rapidasig.md.