„Primul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este «feudal». Este o feudă de sus până jos. Și într-un sistem feudal este mai puțin vorba despre oameni — oameni buni, oameni răi — este vorba despre sistem, despre păstrarea privilegiilor. Este un sistem feudal și sper ca, la sfârșitul acestui mandat, să știm cu toții că sistemul este așa și să destructurăm câteva lucruri”, a spus ministrul Voiculescu.

El a comparat corupția din sistemul de sănătate românesc cu „un cancer”. „Probabil cura la un cancer este mai degrabă de tipul chimioterapiei, care să reducă tumora, după care să încerci să o operezi — măsuri sistemice care să reducă corupția. Totul se reduce, mai mult sau mai puțin, în jurul banilor”, a comentat ministrul Sănătății.

Dincolo de problemele de sistem, Vlad Voiculescu a spus că personalul medical este format din „oameni buni”, care își doresc ei înșiși schimbarea.

„Sunt foarte mulți oameni buni în sistem, (…) marea majoritate a medicilor și a personalului medical sunt oameni extraordinari. Oamenii din sistem așteaptă o schimbare. Am o grămadă de medici tineri prieteni, care au plecat în străinătate și niciunul din ei nu a plecat doar din cauza banilor. (…) Țara asta are deja probleme majore pe diferite specialități medicale. Oamenii pleacă pe capete”, a spus ministrul. „De câți bani este nevoie? Nu cred că e vorba numai de bani. Este copleșitor câte exemple de bani cheltuiți prost, chiar în acest sistem sărac al sănătății, există”, a adăugat el.

Mai mult, a spus ministrul, în România, în evaluarea sistemului medical nu există date exacte.

„În momentul acesta nu știm câți medici avem în România. Nu știm. Nu știm cum sunt plătiți, nu știm câte gărzi se fac, nu știm exact cât cheltuim pe medicamente, nu știm câte plăți informale sunt, nu știm de ce o operație costă mai mult într-un loc și mai puțin în altul din perspectiva Casei (de Asigurări de Sănătate — n.r.), cu exactitate”, a spus ministrul, menționând că una din prioritățile echipei sale la Ministerul Sănătății este „accesul la tratament” pentru pacienții români. 

Rămâneți conectați la Premium.evz.ro. În cursul dimineții veți mai putea citi:

—- ++++

Te-ar putea interesa și: