Evenimentul Zilei > International > Șoc în Bulgaria. Oamenii președintelui, în cătușe
Șoc în Bulgaria. Oamenii președintelui, în cătușe

Șoc în Bulgaria. Oamenii președintelui, în cătușe

Patru persoane au fost arestate joi, între care un secretar prezidențial și un consilier prezidențial. În cadrul a două anchete, au fost efectuate percheziții în birourile administrației prezidențiale.

Potrivit parchetului, este vorba de două anchete: trafic de influență și divulgare de secrete de stat.

Parchetul a informat că Plamen Uzunov, secretar al președintelui Rumen Radev în chestiuni privind afacerile juridice și anticorupție, a fost reținut 24 de ore în cadrul unei anchete privind abuz de putere și trafic de influență.

Anterior arestării lui Uzunov, o percheziție în birourile administrației prezidențiale a fost lansată de procurori, de reprezentanți ai ministerului de Interne, ai Biroului de protecție a martorilor.

Percheziția a fost autorizată de Tribunalul Militar din Sofia și de tribunal penal specializat.

Au fost confiscate documente și calculatoare folosite de secretarul și consilierul în cauză, potrivit procurorului general Ivan Gheșev.

Procurorii i-au audit anterior, în calitate de martori, pe Plamen Uzunov şi pe omul de afaceri Plamen Bobokov, care s-a dovedit că comunicau între ei de o multă perioadă de vreme pe teme precum arestarea unui petrolier libian sau propunerile de numiri ale unor ambasadori.

Cea de-a doua anchetă, care priveşte divulgarea de secrete de stat şi este condusă de Parchetul Militar Districtual, a dus joi la arestarea unui fost ofiţer al Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (SANS), identificat cu iniţialele M.K., şi a consilierului prezidenţial pentru securitate şi apărare, Ilia Miluşev.

Ancheta cu privire la divulgarea de secrete de stat, efectuată de Parchetul militar de district, a dus, joi, la arestarea unui fost ofițer al Agenției pentru Securitate Națională (SANS), identificat ca „M.K.”, și a consilierului presidential pentru apărare și securitate Ilia Milușev.

Lui Milușev, care a fost audiat în mai multe reprise în calitate de martor, i-au fost găsite pe telefonul său informații despre Agenția de Stat pentru Operațiuni Tehnice. El a returnat voluntar patru documente care constituiau  secret de stat și care fuseseră luate fără autorizație de la Agenția de Informații.

El a explicat că a găsit aceste documente în biroul său din cadrul administrației prezidențiale.

SANS a declarat pe site-ul său a retras joi accesul la informații secrete a pentru doi ofițeri superiori ai administrației prezidențiale, identificați ca I.M. și P.M.Conform rapoartelor neoficiale, este vorba de Ilia Milușev și Plamen Uzunov.

SANS a declarat că această etapă se bazează pe informații conform cărora cei doi nu erau fiabili în ceea ce privește securitatea și protecția informațiilor,  în virtutea legii privind protecția informațiilor clasificate.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: