Evenimentul Zilei > Social > Slovacia trece la testarea în masă. Sunt puși la treabă și 8.000 de militari
Slovacia trece la testarea în masă. Sunt puși la treabă și 8.000 de militari

Slovacia trece la testarea în masă. Sunt puși la treabă și 8.000 de militari

Slovacia va folosi militari în încercarea de a realiza un lucru absolut remarcabil: testarea întregii populații pentru noul coronavirus.

Guvernul de la Brartislava a aprobat, duminică, planurile de folosire a până la 8.000 de membri ai forţelor armate pentru a sprijini operaţiunea de testare în masă a populaţiei la infecţia cu noul coronavirus.

Slovacia, o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, vrea să testeze toate persoanele cu vârsta de peste 10 ani, pe parcursul a două weekend-uri, începând din 30 octombrie. Se vor folsi pentru această operațiune aşa-numitele teste antigen, care produc rezultate mai rapide, dar sunt mai puţin precise decât cele standard RT-PCR, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Nu s-a luat deocamdată decizia dacă aceste teste de coronavirus vor fi sau nu obligatorii pentru populaţie.

Guvernul va lansa o fază pilot în cele mai afectate regiuni din Slovacia la 23 octombrie. De asemenea, executivul slovac a comandat deja în jur de 13 milioane de teste antigen. Testarea va fi realizată de personalul medical.

Restricții în beneficiul economiei

Slovacia a înăsprit recent restricţiile antiepidemice, urmârind să evite noi măsuri dure de izolare după costurile economice considerabile din trimestrul al doilea.

Prim-ministrul slovac Igor Matovic a afirmat că participarea masivă la testare va ajuta la evitarea acestei ameninţări.

Sâmbătă, în Slovacia au fost raportate 1.567 de cazuri noi de infectări cu coronavirusul chinezesc, după ce joi țara a trecut pentru prima dată pragul de 2.000 de infectări pe zi.

Bilanţul cumulat al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 29.835, aproape triplu faţă de sfârşitul lunii septembrie. Numărul deceselor asociate cu SARS-CoV-2 s-a majorat în Slovacia cu 44, în octombrie, dintr-un total de 92 de morți.

Citește și:

Stare de urgență de la 1 octombrie! Alertă la nivel european

Codul celor 14 cuvinte ale lui Hitler se întoarce! Extrema dreaptă, în genunchi

Budapesta, noi manevre la granițele României! Ce mai pune la cale acum Orban Viktor

Jurnalist asasinat în casă după dezvăluirile despre corupția la vârf! Ce pățesc criminalii

Orbán închide Ungaria pentru toată lumea… cu excepția aliaților săi din Vişegrad