Evenimentul Zilei > International > Situație disperată în Mediterană: 10 migranți s-au aruncat de pe nava Open Arms
Situație disperată în Mediterană: 10 migranți s-au aruncat de pe nava Open Arms

Situație disperată în Mediterană: 10 migranți s-au aruncat de pe nava Open Arms

10 migranţi s-au aruncat marţi în apă de pe nava umanitară spaniolă Open Arms, încercând să ajungă înot pe insula italiană Lampedusa, aflată la mică distanţă, în contextul în care guvernul de la Madrid se pregăteşte să propună o nouă soluţie pentru rezolvarea acestei 'urgenţe umanitare', transmite AFP, citat de Agerpres.

Potrivit ONG-ului spaniol, care a difuzat pe Twitter şi o înregistrare video, primul bărbat a sărit în apă în primele ore ale dimineţii de marţi.

„E posibil ca el să fi fost debarcat (pe Lampedusa de gărzile de coastă italiene), dar nu avem o confirmare oficială”, a explicat o purtătoare de cuvânt a Open Arms pentru AFP.

Câteva ore mai târziu, „nouă persoane s-au aruncat în apă pentru a încerca din disperare să ajungă pe coasta Lampedusei’, a transmis organizaţia într-un alt tweet, insistând că ‘situaţia este scăpată de sub control”.

Cei nouă, dintre care unii nu purtau veste de salvare, au fost recuperaţi din mare şi, în jurul orei 10.00 GMT, se aflau „la bordul vasului gărzii de coastă italiene”, a indicat purtătoarea de cuvânt a Open Arms.

98 de migranți, la bord de 19 zile

O parte din cei 98 de migranţi de pe navă se află la bordul acesteia de 19 zile, egalând astfel recordul nedorit al celor salvaţi de SeaWatch3 la sfârşitul anului trecut, ulterior debarcaţi în Malta pe 9 ianuarie.

În faţa refuzului guvernului italian de a permite debarcarea migranţilor de pe Open Arms în Lampedusa, în pofida acordului dat de şase state europene pentru a-i găzdui ulterior, duminică Madridul a propus ca destinaţie pentru nava umanitară portul Algesiras, în extremitatea sudică a Spaniei, ceea ce ONG-ul a considerat ‘absolut nerealizabil’.

Guvernul spaniol a propus apoi insulele Baleare, situate ceva mai aproape, totuşi la o distanţă de 1.000 km de Lampedusa, o idee „total de neînţeles” pentru Open Arms, dat fiind că deplasarea până în acest arhipelag ar dura trei zile.

Sursa foto

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: