Evenimentul Zilei > Economie > Gazprom amână tăierea gazelor în Republica Moldova. Ultimatum: Până vineri trebuie să achite datoriile
Gazprom amână tăierea gazelor în Republica Moldova. Ultimatum: Până vineri trebuie să achite datoriile

Gazprom amână tăierea gazelor în Republica Moldova. Ultimatum: Până vineri trebuie să achite datoriile

Republica Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale dacă nu-și achită datoriile față de Gazprom. Inițial, Gazprom a anunțat că va tăia furnizarea de gaze către Republica Moldova miercuri noaptea, însă a amânat decizia până vineri.

Gigantul rus Gazprom a trimis o nouă notificare către autoritățile de la Chișinău, solicitând plata facturii pentru gazul livrat în luna octombrie. Compania a atras atenția că termenul de plată a fost depășit, iar reprezentantul Gazprom, Serghei Kuprianov, a sugerat că Rusia ar putea tăia gazul pentru Moldova chiar la miezul nopții, după cum relatează jurnaltv.md.

Conform sursei citate, secretarul de presă al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că termenul-limită pentru achitarea gazelor naturale consumate de Republica Moldova în lunile octombrie și noiembrie expiră miercuri, 24 noiembrie. El a precizat că plata pentru livrările de gaze naturale nu a fost făcută, în contextul în care, luni seara, Gazprom a dat autorităților de la Chișinău un ultimatum de 48 de ore.

„Moldova nu a efectuat plățile curente pentru gaz. Termenul-limită de 48 de ore, după expedierea notificării privind sistarea livrărilor din cauza neachitării gazului, expiră miercuri la miezul nopții”, a declarat reprezentantul Gazprom.

Ulterior, Gazprom a răspuns solicitării autorităților de la Chișinău și a amânat tăierea gazelor.

„Guvernul moldovean a cerut Gazprom să nu întrerupă aprovizionarea cu gaze începând de astăzi. În acelaşi timp, partea moldoveană a recunoscut pe deplin legitimitatea acţiunilor Gazprom şi a promis să efectueze integral plăţile curente până vineri, 26 noiembrie. În mod excepţional, dând dovada de bunăvoinţă şi cunoscând situaţia dificilă cu care s-ar putea confrunta în acest caz cetăţenii Moldovei, Gazprom a fost de acord” să prelungească termenul limită până vineri, a declarat Kuprianov, adăugând că gigantul rus mizează că, pe viitor, Republica Moldova îşi va respecta cu stricteţe toate obligaţiile şi îşi va achita la termen facturile.

Sursa foto. Facebook/Andrei Spînu

Guvernul Moldovei a aprobat banii pentru datoriile către Gazprom

Guvernul din Republica Moldova a aprobat marți, o alocare financiară de urgență, în valoare de 1,4 miliarde de lei moldovenești pentru MoldovaGaz. Banii ar trebui folosiți pentru achitarea datoriei curente, dar și pentru avansul aferent lunii noiembrie. Ministrul Infrastructurii, vicepremierul Andrei Spânu, a anunțat că sumele au fost luate bugetul unei alte companii moldovenești, „Energocom”.

Pentru această tranzacție a fost modificată Legea bugetului de stat pentru anul curent, iar Guvernul a promis părții ruse că mâine, 25 noiembrie, Parlamentul va aproba modificarea în regim de urgență a actului normative.

Se pare, însă, că Gazprom face presiuni pentru ca plata să se facă de urgență și nu este dispusă să mai amâne această datorie nici măcar cu o zi.

Moldova a semnat un nou contract cu Gazprom

La începutul acestei luni compania MoldovaGaz și Gazprom au semnat o nouă prelungire a contractului de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova. Prețul plătit de statul moldovean a fost fixat la 450 de dolari pentru o mie de metri cubi. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, aceasta a fost propunerea părții moldovene, acceptată de ruși.

Conform informațiilor transmise de vicepremier, contractul nu prevede nicio condiționare politică.